Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 28. oktober 2014

Granspiretrend

Nå har de dukket opp igjen - norgesglassene med granspirene i. Jeg lurer på om de kjøpes i blomsterbutikken eller om de hentes i skogen.

Hvis de hentes i skogen så er det faktisk noen som eier dem. Det koster en skogeier 10 - 20 kroner å få plantet et nytt tre litt avhengig av hvor lett det er å plante der. Ja, for de små granspirene er plantet. Og planen er at det skal bli store grantrær som kan brukes til trelast eller ved. Så tapet kan være flere tusen kroner.

Jeg ville blitt sur hvis våre nyplanta granbusker hadde endt som bordpynt hos naboen.

søndag 26. oktober 2014

Kondensator

Plutselig så oppdaget jeg at det er en kondensator på tørketrommelen.
Kondensatoren trenger visst  renhold 3-4 ganger i året. Det er klart at nesten 3 års bruk uten, har satt sine spor.
 
Etter støvsuging og grundig vask ble det veldig bra.
Tips: jeg sprayet på rengjøringsmiddel - ventet litt og tørket av med toalettpapir. 
 
 


lørdag 25. oktober 2014

Fisk er godt!

Jeg har ingen samarbeidsavtale med Godfisk som Pia har, men vi spiser mye fisk likevel.

I går hadde vi bakt laks med ovnstekte poteter, stekt gulrot og appelsinkokt kinakål.









For oss har dette nye produktet gjort fiskemiddagene virkelig enkle:
Akkurat passe porsjon for to.
Riv av plasten
Strø på litt salt og pepper og rikelig med dill.
Inn i stekeovnen på 200 grader, sett klokka på 15 minutter, og fisken blir helt perfekt.

En annen fiskefavoritt er Fisk i folie. Litt mer arbeid, men det er det vel verdt.


torsdag 23. oktober 2014

Pøser ut

  
Jeg har over femti oppskrifter i kladd på Mat i bestemors hage, derfor forsøker jeg systematisk å lage den maten for å få tatt bilder for så å kunne publisere.

De siste dagene har det vært stor variasjon:


Kyllingklubber i mangochutney

Det er litt styr å dra av skinnet, men smaken veier opp for det. Forma kan gjøres helt klar og settes i stekeovnen når gjestene kommer. Dette passer både på en buffet og som middagsrett.

Sjokolademousse. Det må jo smake godt av så mye melkesjokolade. Sjokolade og jordbær smaker godt sammen.
 


Det er nesten litt synd at vi "ikke har bruk for" formkaker lengre. Det ble et smakfylt gjensyn.







Kjøttboller i tomatsaus kan både serveres som middagsrett med tagliatelle eller på buffet. Kjøttbollene kan selvsagt også serveres uten tomatsausen.









Pestobrød er veldig raskt å lage hvis man synes kjøpt pesto er greit nok.

Serveres som fingermat.









Planen for hva jeg skal lage til middag i morgen er klar, det er en veldig tradisjonsrik rett.

onsdag 22. oktober 2014

Andre skritt

Da kom det en tilleggskran på plass på kjøkkenet. Så flott er den at  jeg nok bør bytte ut den gamle, vanlige krana etter hvert for at de to skal stå i stil.

Første skritt var faktisk å få lov. Andre skritt var krana. Nå ligger det sånn omtrent 50 skritt til foran meg, tror jeg, før jeg faktisk kan starte.

Både kran og såpedispenser har fotocelle og bidrar til økt kjøkkenhygiene. Så at dette dreier seg om noe matrelatert er vel ingen overraskelse.

tirsdag 21. oktober 2014

5 øre

 
Jeg hører til dem som husker 5 øringen veldig godt. Ikke bare husker den, men jeg har handlet for den også. Da jeg var barn fantes det 5 øres karameller. Det fantes 10 øres karameller også og de var faktisk mer enn dobbelt så store.

Det var rart da den ene etter den andre av småmyntene forsvant; 1 øre, 2 øre, 5 øre, 10 øre og 25 øre. Det er ikke så veldig lenge siden 50 øre forsvant.

I sommer oppdaget jeg at noen  gamle 5 øringer har fått et nytt liv som ring.

 Det er ikke så ofte jeg tenker at den skulle jeg gjerne hatt - om et smykke. Jeg er heller på bestikk eller en ny kjele. Men da jeg faktisk fikk penger til ringen av han jeg har delt hus med i 25 år så var faktisk valget enkelt (Ja, jeg har tenkt meg om i nøyaktig to måneder.)                                                                             Og jeg synes den er flott og er veldig fornøyd med at det ble ringen og ikke noe veldig nyttig denne gangen.



søndag 19. oktober 2014

Veldig lenge siden

Jeg kan faktisk ikke huske når sist jeg bakte formkake. Det er i alle fall mange år siden. Jeg kan heller ikke huske når sist vi inviterte gjester til kaffe. Det er også mange år siden. Ikke det at vi ikke inviterer gjester, men da serverer vi middag.

Så det var et feilkjøp av egg som gjorde at det luktet nystekt marmorkake her i går ettermiddag.





















Det smakte akkurat like godt som vi husket, og det kan tyde på at jeg må bake meg gjennom alle smaksvariantene.

onsdag 15. oktober 2014

Tipptipp

Det er bra at det var noen som skrev navn på gamle bilder. Derfor vet jeg at dette er mine tipptippoldeforeldre.

  

Jeg har fått vite ganske mye om dem, blant annet at han var sorenskriver på Stord. De fikk mange barn, og min tippoldemor var en av dem.

Jeg har vært på besøk hos henne som eier alle bildene. Selv om min oldemor var en fullstendig ukjent datter av hennes oldemor så deler hun villig både informasjon og bilder.

Selv om folketellinger og kirkebøker gir viktig informasjon, så er det ingenting som slår en muntlig kilde!

fredag 10. oktober 2014

Alt er klart

Det er like før jeg kan tenne lysene på ordentlig etter testingen i går kveld. Alt som kan gjøres en time før gjestene kommer er gjort - bortsett fra at jeg skal skifte.



Det er vel litt feil å sammenligne en borddekking til 16 her på gården med borddekking på slottet, men det var faktisk der jeg fikk ideen: borddekking på Slottet

tirsdag 7. oktober 2014

Høstfarger

Høsten har aldri vært min årstid. Verken farger eller været passer meg. Dessuten er det så veldig lenge til neste vår. Derfor er det heller ikke mange høstbilder å finne i mine bildearkiv, bortsett fra dette.

























Det fikk jeg i gave av en gjest for snart 6 år siden. Jeg har forsøkt å finne ut akkurat hvor hun sto, for å ta bilder også i de andre årstidene. Men det har nok mer med fotograf og utstyr å gjøre, enn nøyaktig samme sted.

Så jeg fortsetter med innesysler og noen jeg kan - dekke bord. Til tross for min manglende entusiasme for høstfarger, så blir det faktisk et høstlig preg på borddekkingen. Det passer også godt sammem med menyen.


lørdag 4. oktober 2014

Gardsjul

Det er over 11 uker til jul og bortsett fra at jeg vet hva årets juleverksted skal dreie seg om, og har inngått en avtale om smultringesteking så har jeg ikke startet planleggingen enda. Selv om morgentåka de siste dagene absolutt har gitt den rette stemningen for sånne sysler, så inviterer sola senere på dagen til uteaktiviteter. Jula kan likevel godt ligge i bakholdet. For meg er juleforberedelsene noe annet enn jula. Juleforberedelsene kan starte når de må for å rekke å bli ferdig. Jula starter på julaften. Å selge julerelaterte matvarer (marsipan og julebrus) nå er absurd, og jeg skulle ønske at mange nok bare lot de ligge. Jeg liker faktisk ikke julepynta butikker før desember, men at hobbybutikker litt diskret presenterer julete hobbyprosjekter tidlig på høsten er derimot helt greit. At ikke alle støtter disse synspunktene har jeg merket, så noen matvarer er satt opp på handlelista enn før rett og slett for å sikre at det ikke er tomt i butikken.

At det blir juleforberedelser i kjent stil her er helt sikkert og det vil bli daglige rapporter fra midt i november, og fra 1.desember vil det også dreie seg mye om alle julens symboler og tradisjoner.

I 2010 samlet jeg alle mine oppskrifter og planer på Jul i bestemors hage

I årene som har gått har jeg lagt inn flere oppskrifter og jeg har bearbeidet tekstene om jul. Jeg ser jo at alt ikke bare er julerelatert, og det er sikkert derfor at besøket er stabilt gjennom hele året. For noen av forklaringene til serviettbrettinger har nesten 5000 sidevisninger hver. De aller fleste kommer til siden fra vanlige nettsøk på Google.no og Google.com. Jeg håper jo at de som søkte etter karusell faktisk var på leting etter serviettbretting. Og at de som søkte etter karamellpudding uten fløte ble fornøyd med min oppskrift der det brukes melk.

De aller fleste sidene er selvsagt åpnet av folk i Norge, med USA som en god nummer to. Men at det er flere besøk fra Russland enn fra Danmark og Sverige er jeg overrasket over, og lurer litt på om de fant det de lette etter.

Men inntil videre koser jeg meg med at jeg fortsett kan hente fantastisk deilige tomater ute. En luksus like ufortjent som den overdådige roseblomstringen for et par uker siden.









fredag 3. oktober 2014

Høsttåke

Nå når de ekstremt varme sommerdagene bare er et blekt minne så får vi finne glede at også høsttåke har sin egen sjarm.

Jeg får nesten et inntrykk av det ikke finnes noen ting utenfor granhekken.

Da er det greit at dagens eneste plan er å sikre at en influensa  går fort over.