Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 29. august 2014

Sensommer



Det er uomtvistelig blitt slutten av august. Nå er dagene slik siste uka av august skal være - kjølig om natta og om morgenen, og så blir det varmere og varmere utover dagen.
 
I hagen er eplene begynt å modnes. og ganske mye blomster er på sitt aller fineste.








Som Solhattene bak huset.
 
Ved bryggerhuset er det noen andre enn meg som har sådd et solsikkefrø, men flott er den selv om burde stått sammen med de andre gule på baksiden av huset. 
 
 

 
 

Som nydelige rosen Goldstern. 
 
For ved bryggerhusveggen skal det gå i rosa og blått. Erteblomstene har ikke likt den varme sommeren, eller rettere sagt mangelen på vann. Nå først blomstrer noen få.

Mens Hjortetrøsten (Eupatorium fistulosum "Phantom") har klart seg bra og skaper et flott motiv ned mot låven.

    

mandag 25. august 2014

Guttesanger


Blikket mitt sveiper mye mer over tilbudsbord med barnebøker, leker og barneklær nå enn for et par år siden. Det kan jo hende at det er noe som vil passe for gullgutten vår. Og det var da jeg oppdaget dette.
























Jeg visste ikke at Per Spelmann var en guttesang og Anne Knutsdotter var en jentesang!
Men så har Victoria forlag ryddet det på plass for meg. Og det finnes flere eksempler: Tornerose, Vi har ei gammel tante og Se min kjole er i jentaboka, mens Ti små indianere og  Bjørnen sover er i gutteboka. Jeg snører min sekk, Har du hørt historien om de tre små fisk og noen andre er i begge bøkene. Er de Kjønnsnøytrale?

Ærlig talt - dette var en veldig dårlig ide.



fredag 22. august 2014

Enda mer rengjøring

For to år siden så grønnsåpeskura vi gulvet på låvebanen (øverste etasje). Der skulle vi holde bryllup og jeg synes at det var en god grunn. Det gulvet ble så flott at i sommer fortsatte vi - med sånn ca 300 kvadratmeter.  Noen synes sikkert det er litt absurd å vaske gulvene på låven, men snart 80 års bruk hadde satt sine spor. Det var godt synlig da jeg foretok en liten testvask. Og med vår bruk av låven vil de aldri bli så skitne igjen.




En del av gulvbordene i første etasje er fra den gamle tømmerlåven fra 1700-tallet. Det fine gulvet ble mye mer synlig da det ble rent.
 
 
Det er veldig lenge siden det var kuer her, men trappa opp til andre etasje luktet faktisk friskt av kumøkk da jeg tilførte det varme vannet.    
Akkurat nå står bord og stoler til 80 personer klar på det nyvaska gulvet. Og jeg må si at vi er veldig heldig som har en så flott låve.

torsdag 21. august 2014

Travle tider

Det har vært travle tider på gården.  Flere ganger i sommer har alt serviset vært på roadtrip.

I planleggingen av disse turene tenkte jeg mye på emballasjen. Ikke bare for transporten, men også for oppryddingen. Så mål ble tatt av tallerkener, esker med glass og kopper, og så kjøpte jeg plastkasser og pappkasser med riktige mål.

Dekketallerkener og middagstallerkener i rosa plastkasser fra Biltema.
















Asjetter i plastbøtter med lokk fra Clas Ohlson, kopper i Samla fra IKEA
 
 
Litt flaks var det at 12 cognacglass kjøpt på Skeidar akkurat passet i en Samla fra IKEA, og at det går 48 vinglass i en pappkasse. Alle kassene ble tydelig merket. 


Sist, men ikke minst bestikket. En liten Samla til hver bestikkdel.

Transportetappene gikk greit, og rydding på bordene gikk også raskere når alt har sin dedikerte plass i en kasse.

Nå er alt tilbake på gården og skal settes tilbake på hyllene i kjelleren fram til noen har bruk for litt flere glass eller tallerkener enn de normalt har.






onsdag 20. august 2014

Hagenytt

Det er Hortensiatid i hagen her nå. Og vi har virkelig Hortensia overalt. Jeg synes den er så flott med sine nesten limegrønne knopper tidlig på sommeren. Enda finere med de enorme kritthvite blomster i juni og juli. Og nå har blomstene på noen av typene endret farge til mørk rosa.
    
I det lange hekkbedet er Syrinhortensiaen nesten 1,60 høy, og har aldri hatt så mange blomster som i år. Den var flott i 2009 også da den ble plantet, men her trengs det planter som fyller litt opp.
 
 
 
Det gjør granhekken nå. Den ble plantet høsten 2008, og vi trodde ikke at den skulle få ønsket høyde bare på 6 år. (bildet til høyre er fra 2009).

 



søndag 10. august 2014

Rengjøringstips

Det er tvilsomt at noen andre har så mye kalk i vannet som oss. Det har ingen betydning for smaken, men det legger seg i kjeler, i dusjen og i vannkokeren. Fram til nå så har vi faktisk byttet vannkoker hvert år.

 Men ikke nå lengre.

Jeg har funnet et fantastisk rensemiddel på Clas Ohlson.

Jeg legger en rensetablett i vannkokeren og fyller halvfull med vann. Neste gang må jeg huske å sette vannkokeren på oppvaskbenken eventuelt på en rist over oppvaskkummen - for det koker over.



Da ble det slik. Resten løsner ved å bruke oppvaskbørsten. Det står på pakningen at det
skal kokes opp vann og helle ut et par ganger -  jeg gjør det nok 3-4.





Helt ren og mye mer delikat.


lørdag 9. august 2014

En deilig middag

Tidligere i sommer dro vi til Oslo for å spise middag. Vi er ikke lei oss for at førstevalget hadde tatt sommerferie, for andrevalget var helt supert.

Det er bare et sted som har denne utsikten - Egebergrestauranten.

Der kan man velge både à la carte og fra en meny satt sammen med 2-6 retter. Vi valgte en 5 retters meny.
Den kombinerte vi med en vinpakke, og fikk passe mye vin til hver rett.








Disse bildene jeg tok med telefonen yter maten ikke rettferdighet. Det så flott ut og smakte enda bedre. Når jeg får sånn mat satt foran meg så innser jeg at jeg har mye å lære når det gjelder å anrette maten på tallerken.

Til den sylta laksen fikk vi Roblin Sancerre, Sav. Blanc fra Frankrike. Til Hummersummen fikk vi Eberbach Riesling fra Tyskland. Til breiflabben drakk vi Chenin Blanch fra Sør Afrika, til fileten fikk vi en Pinot Noir fra Frankrike og til kokoskaken fikk vi en italiensk Birbet.

    

 
 
 
Vi har allerede snakket om å dra tilbake. 
 
 

torsdag 7. august 2014

Hagenytt

Snart tre ukers hjemmeferie har satt synlige spor også i hagen. Vi er ikke lengre i anleggsfasen, men det ryddes og gjøres forbedringer her og der.

Bak låvebrua var det to forsømte områder.

Det ene, i hjørnet mellom kompostbingene og låvebruveggen, var enkelt. Tre trillebårlass med murstein ble kjørt til lager i den gamle møkkakjelleren, plankene er kastet. området spavendt og to nye busker plantet. En Kornell og Syrinhortenisa vil fylle hele denne kroken om 4-5 år.

   
På den andre siden av kompostbingene var det litt mer jobb. Her hadde jeg jo anlagt Steinrøysa med steinbedsplanter for noen år siden. Så det var noen trillebårlass med stein som først måtte flyttes på.
 
Under steinene lå det duk - den ble også fjernet. Jeg husket ikke hva som var under duken, eller hva som var grunnen til at jeg forsøkte meg på et steinbed her. Så noen trillebår lass med knust takstein seinere kunne jeg fylle på med jord og plante en Syrinhortensia. Her har jeg valgt Limelight som også står på den andre siden av låvebrua.
 


Opprinnelig så dette området slik ut.















Og steinbedet så bra ut med en gang, men ble på kort tid overgrodd med ugress.




onsdag 6. august 2014

Erter

Flere av naboene har dyrket erter i år. Normalt kan treskedagen fastsettes ganske nøyaktig, men med årets varme sommer ble vekstsesongen kortere. De siste dagene var det blitt tatt prøver hver dag, og så rullet de store treskerne inn på jordet.




























Veldig flott har det vært å se de store åkrene med ertebelgene. Og det var artig å følge med på treskingen. Også her er det snakk om god planlegging. Ertene ble skilt fra belgen i treskingen og store lastebiler kjørte skytteltrafikk til fryseriet i Tønsberg.

             
Jeg fikk hente ut en bøtte erter, som smakte helt nydelig rå. Men før frysing må de vaskes, forvelles og nedkjøles. Og de smakte faktisk enda bedre da.
              
Det ble mange porsjonpakker med det vi absolutt kan kalle kortreist mat.

tirsdag 5. august 2014

Ny PC

Det ble en helt ny PC! Jeg skal jo være glad for at jeg kan ordne meg en ny og at jeg fikk hjelp til koblingen, men jeg var helt uforberedt på Windows 8.

Det er helt annerledes. Jeg har egentlig mistet motet flere ganger.







Nå har jeg blitt mer fortrolig med det nye skrivebordet og vet hvordan jeg finner Alle programmer som ikke heter det lengre.















Dessuten har jeg funnet ut at jeg kan lage en verktøylinje nederst med de viktigste programmene. Jeg kommer til å legge officeprogrammene dit også. Det ser heldigvis ikke ut til at Word, PowerPoint og Excel er særlig endret.
Det jeg hittil ikke har funnet er det gamle bildevisningsprogrammet, med redigeringsmulighet.

Jeg må jo innrømme at jeg er blitt fasinert etter hvert, men det har jeg egentlig ikke tid til.