Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 25. juni 2014

Prestekragebedet


Nå har Prestekragebedet blitt slik jeg forestilte meg det.

Det er enda mer Prestekrager andre steder i hagen som jeg kommer til å plassere rundt hjørnet på låven.

Granhekken har også vokst og danner nå et flott skille til åkeren.

Så ser jeg døra på låveveggen, og innser at det ikke lengre er mulig å laste kornsekker ut fra låven. Sannsynligheten for at det skal skje er jo også liten. Nå kjøres kornet rett ut hovedporten i hengeren på en stor traktor.















Det var først våren 2011 at jeg gravde opp langs hele låveveggen og flyttet masse Prestekrager dit.













Og det var høsten 2008 dette området ble pløyd opp, harvet og jeg sådde plen.







Sommeren 2006, da låven ble malt, var det bare en smal stripe ugress langs låveveggen.

Jeg mister nesten litt pusten når jeg ser tilbake på det arbeidet som bare har skjedd her, men er aller mest stolt.

søndag 22. juni 2014

En vegg av Duftskjærsmin

Vi har fått den høye skjermingen mot veien som jeg ønsket meg rundt sitteplassen ved låven. Syriner mot vest og Duftskjærsmin mot sør. Nå er blomstringen på det aller fineste. Hekken med Skogskjegg er også flott nå.
  

Det er klart at denne frodigheten var litt vanskelig å forestille seg da syriner og skjærsminen var relativt nyplantet












Enda vanskeligere var det i mai 2007 da vi hadde hatt dugnadsopprydding på låven for andre gang.

lørdag 21. juni 2014

Smart oppbevaring


Selv om de færreste har behov for lagring og transport av så mange vinglass som finnes her, så mener jeg likevel ideen er for god til ikke å deles.

Utgangspunktet er et helt vanlig pappkasse det har vært vinflasker i. Jeg velger alltid kasser med de mest solide skilleveggene.

Jeg tar først ut skilleveggene.
Så skjærer jeg kassen ned til passe høyde.
Skilleveggene skal også kuttes til riktig høyde. Husk å kutte langveggene i bunnen og kortveggene i toppen slik at de fortsatt passer sammen.
Sett skilleveggene tilbake på plass.

Og vinflaskekassen har fått et nytt liv som vinglasskasse. Super til oppbevaring og glassene står godt under transport, både opp på låven og om de skal ha en biltur et annet sted.





torsdag 19. juni 2014

Gamle bilder

I forbindelse med slektstreffet sist uke fikk jeg en hel kasse med gamle bilder. Virkelig gamle bilder, og virkelig flotte bilder.


































Jeg aner ikke hvem dette er. Er det slektninger eller venner av slektninger. Jeg har aldri tenkt at min forfedre hadde sånne flotte klær, men kanskje de hadde det likevel.

Nå har jeg sortert dem etter fotograf/sted, og jeg vet jo at min slekt har tilknytning alle stedene. Likevel tror jeg det blir en helt umulig oppgave å finne ut hvem



















Så rådet mitt i dag er: Snakk med familiens eldre om bilder i album og kasser. Skriv navn bakpå!

mandag 16. juni 2014

Dagen derpå

Til tross  for god hjelp er 92 gjester til middag ganske heftig. Så all tid den siste uka har blitt brukt til de siste forberedelsene.

Fordi folk kom fra fjern og nær var innrykk allerede kl 15 til kringle og kaffe.


Været var fantastisk på vår side. Det skyldes sikkert at vi har mulighet til tak over hodet om det ikke skulle friste med hageliv. Det var faktisk så vindstille at noen måtte kjøle seg litt ned i skyggen fra trær og bygninger.

Under låvebrua hadde vi satt opp salatbar og


griller. Helt pølsefritt, men med grillet ribbe, og helstekte fileter av svin, får og okse. De aller yngste kunne få karbonader om de ville.

Det er selvsagt lukus å kunne dekke til felles middag inne på låven. 
 Og deilig å kunne hente inn noen hundre prestekrager fra egen hage - helt uten at det synes at det er tatt noen. Mitt loppemarkedfunn for snart 20 år siden - det sortmalte skapet - har fått ny funksjon som kaffedisk.
   
Også ble det pannacotta på lørdag også.
Da er det vel på tide å fylle oppvaskmaskmaskinen på nytt. Oppvasken stresser meg ikke. Den står i kjelleren og jeg tar opp etterhvert. 




onsdag 11. juni 2014

Sol og sommer

Det fantastiske været nå gjør blomstringen på bestemors pioner intens og kort i år.

En annen glede i hagen nå er Honningknoppurt.













Og Prestekragene selvsagt. Selv om jeg har forvist store mengder til bak låven som flommer hagen nesten over av dem. De skal iallefall pynte et nytt bord til helgen