Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 30. mars 2014

Jeg tok sjansen

Å drive seriøst hagearbeid på denne tiden av året er uvanlig. Jeg har derfor ventet litt med noen av oppgavene. Jeg har nemlig erfaring med at det kan komme en liten vinter når man slett ikke er innstilt på det.

I dag tok jeg likevel sjansen på å flytte gressløken og å sette jordskokk. Jeg utnyttet tiden så godt at det bare ble tatt bilder med mobiltelefonen.

Jodskokk til venstre og gressløk under.

Gressløken skal få selskap med oregano og timian.

Arbeidet med å fjerne de halvmorkne trekarmene er i gang. Nå skal det bli 2 lange senger uten karmer.































Rabarbraen har vokst voldsomt den siste uka.

tirsdag 25. mars 2014

På flyttefot

Jeg klarte ikke å se for meg hvor store noen av buskene jeg plantet i 2008/2009 ville bli, og derfor heller ikke hvor tett de ville komme granhekken. Derfor må tre ganske store busker på flyttefot denne våren. 

  






Kan Hansa bli en god nabo til Flammentanz på sørveggen? Eller er den ene for rosa og den andre for rød?

søndag 23. mars 2014

Kalde netter


Typisk for våren er også kalde netter. Likevel er det mye mer vår enn i fjor, da var det minus 15 flere dager i trekk og snø.

Likevel blomstrer krokusen.

Jeg har definitivt startet hagesesongen, men bare det som ikke ødelegger røtter og skudd i tilfelle snø og mer frost.

Å fjerne trekarmene i kjøkkenhagen går greit. Også å fjerne subbusen mellom dem. En helt ny kjøkkenhage skal det bli i år.


 Innimellom er det veldig greit å kunne gå under tak og i ly. Så en formiddags rydding i vedlageret gjorde godt. Til høsten må vi fylle på.











I dette bedet er Skogskjgg klippet ned og jeg har fylt på med kompost. Det er helt fantastisk å kunne kjøre ut trillebår på trillebår med helt egenlaget kompost.









Helt tilslutt kommer statusbildet - rabarbra. Vi er fortsatt 6 uker foran.























Enda flere vårtegn kan du finne her



lørdag 15. mars 2014

Vårstormer

Vi har sluppet lett unna, men kraftig vind gjør utearbeid til en kald fornøyelse.

Det virker som om plantene har det  bra. Tulipanene  har kommer langt på ei uke, og det er spirer på Pionen
  
På den ene klatrerosa titter bladene fram og den oppstamma rododendronen har klart seg gjennom vinteren.

                      
 Og på ei uke har rabarbraen vokst mye. Det er egentlig helt utrolig det som skjer i år.

Flere vårtegn finner du her
.

fredag 14. mars 2014

Faller på plass




  
Her er det en god kraft av oksehaler, løk og grønnsaker. Den er nok i 18- tiden blitt en kraftig og mørk saus til kjøttet som fortsatt ligger i stekeovnen. Søtpotetene er klar til mosing.
Valnøtter ligger i en karamellsaus av sherry og pærekompotten er faktisk helt klar. Det er noen flere kjeler og panner på kjøkkenet, så jeg har en avkryssingsliste etterhvert som jeg jobber meg gjennom dagen.

Det er ingen vinflasker som ligger klar i kveld - derimot øl som er spesielt valgt. Jeg gleder meg mest til desserten. Multekrem og Chimay tror jeg blir helt fantastisk. Bare flasken kommer nok til å vekke oppsikt. Øl på magnumflaske med champagnekork er vel ikke dagligdags.

Bordet har heldigvis stått klart noen dager. Vårlig grønt måtte det bli.
Etter en litt travel uke er det veldig greit med helg. 



lørdag 8. mars 2014

Sol og vind

Det er typisk for våren at det kan være en inviterende skinnende sol, men at det likevel er kaldt og surt.  























Så jeg som hadde planlagt årets første hagedag tok bare en rask tur i hagen for se endringene på ei uke.


Det er helt bart i hagen nå og plenen er så godt som tørket opp. Det tar ikke mange dagene før det vil være helt greid å spa i jorda.


Jeg må innfinne med med at det en ganske lenge før perleblomstene blomstrer, men de titter iallefall opp av bakken.





Og det er store knopper på alle syrintrærne.






















Det som overrasket meg mest er likevel rabarbraen. Den er 6 uker foran ifjor.




torsdag 6. mars 2014

Riktig temperatur

Å få perfekt stekt kjøtt er mye enklere med et steketermometer. Ja, jeg vil nesten si at det er umulig uten.

Da tenker jeg ikke på de manuelle som lager et centimeter stort hull, men et digitalt med tynn, tynn temperaturføler.


På den ene stekeovnen er det innebygd steketermometer, men fordi jeg ofte steker mer en filet/stek om gangen har jeg flere. De koster fra 100 kroner og oppover, og det beste at de selges også i litt større matbutikker.

Deltakerne på "matkurset" for to uker siden har kjøpt, og anbefaler alle andre å gjøre det samme.

onsdag 5. mars 2014

Kanskje lurt?




Så utrolig det enn kan se ut. De ildfaste fatene under er de samme. Bare før og etter vask.Fatene til venstre var jo sånn sett rene - rett fra oppvaskmaskinen, men helt delikate var de jo ikke. Jeg er ikke særlig tilhenger av stålull og skrubb, da ripes overflaten opp og fettet brenner seg enda bedre fast.




Så jeg testet ut to ulike rengjøringsmåter. På fatet til venstre sprayet jeg på stekeovsrens og satte forma i stekeovnen på 50 grader i ca 15 min. I den andre forma hadde jeg 1 ss oppvaskmaskinmiddel , fylt med vann og satte det i stekeovnen på 250 grader i 30 min. Det er vanskelig å løfte den varme forma ut av ovnen.

          


Jeg vasket begge formene med vann og børste og brukte komfyrskrapa litt forsiktig.

Begge formene ble like rene, men jeg kommer til å bruke stekeovnsrens-metoden senere. Da slipper jeg risikoen med det kokende varme vannet.

tirsdag 4. mars 2014

Varme tallerkener

Jeg har ofte drømt om å kunne legge maten på varme tallerkener - ikke sånn til vanlig, men når jeg anretter varm mat og serverer gjester i spisestua.

Jeg har prøvd mange måter - i stekeovnen, i oppvaskmaskinen, i varmt vann, men det har ikke vært enkelt nok å administrere. Jeg har nok vurdert varmeskuffer også, men det koster mye og tar mye plass.


















At det fantes en så enkel løsning hadde jeg ikke trodd.

Rett og slett et varmeteppe for tallerkener, og kjøpt på TilBords for 499,-.

Jeg trodde at det ville varme opp 6 tallerkener, men man kan legge inntil 4 i hver fold. Jeg har testet med 8 tallerkener og de ble varme på 30 minutter.


Så nå gleder jeg meg ekstra til neste gang vi får gjester - og det er ikke så veldig lenge til.




mandag 3. mars 2014

Enkelt og billig

Under moppemunnstykket hadde det vært borrelåser . De hadde gått i limingen etter mange års bruk. Og sånn sett var det helt ubrukelig. Spesialbutikken kunne ikke hjelpe meg,

Men det kunne gardinbutikken. Selvklebende borrelår (den halvdelen som er grovest) var akkurat det jeg trengte.
Her festes ny skumgummi til borrelåsen og med moppepapiret på plass var det bare å moppe ivei.

Alternativet til kr 29,90 (og da har jeg borrelås nok til mange års bruk) var en helt ny mopp til kr 456,00. Dessuten måtte jeg kastet den gamle. Så her sparte jeg både penger og miljøet.

søndag 2. mars 2014

Fylte horn



















Vi har allerede kost oss med fylte horn istedenfor boller med krem.  Horna er fylte med vaniljekrem, makronmasse og rosiner. Jeg passer på at alle rosinene ligger godt inni eggekremen, da blir de veldig gode.

lørdag 1. mars 2014

Første vårdagen

Det er 1.mars i dag og den første vårdagen. Jeg kommer til å følge vårens vei til sommer i år også. 

Det er helt bart på tunet og langs alle veggene. Ute på planen ligger det igjen litt snø. Det er ikke noe frost i bakken så med hjelp av noen solstråler vil den forsvinne fort.

Jeg rydder ingen bed om høsten, da er jeg ferdig med hagearbeid for året. Dessuten tenker jeg at de gamle bladene beskytter rota om vinteren. 

Om våren synes jeg at det er en veldig hyggelig jobb å klippe ned og spa opp bedene.





Vi tenker vel at denne vinteren har vært annerledes og det sjelden er så bart 1.mars. Et lite tilbakeblikk viser begge deler.

2013                                                                                                             2012   


 2011                                                                                                             2010
  

2009                                                                                                              2008
                           



2007 var vår første vår på gården og da var det fortsatt mye snø igjen første mars.

Den norske våren er lunefull og jeg tar ingen gleder på forskudd. Det kan fortsatt komme snø. Det gjorde det i fjor.

Planene for våren er iallfall klare, men det er fortsatt for vått alle steder til å starte. Påsken i hagen er håpet, alt før det er en bonus.