Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 29. september 2013

Feiring av gullgutten

Vi låner gjerne ut spisestua vår, og spesielt hyggelig var det i dag da vi feiret det lille barnebarnet vårt. All planlegging og det meste av forberedelsene har barnets mor gjort selv.

Det er derfor mye enklere å skryte av bordet.

























Hovedpersonen stilte i bunad som sin mor, mormor, oldemor,onkel, tante og grandtante. Og han "satt til bords" en liten stund før han fikk en liten "powernap".

















































Så var det kaker og kaffe.

Hovedkaka hadde hvit marsipan, og besto av både nøttebunn og sukkerbrød, sjokoladekrem og bringebærmousse. (Oppskrift kommer)










I tillegg til marsipankaka var det kransekake, hvetesnitter og "kjært barn har mange navn kaken" som i svigersønnens familie heter Majkens kake etter farmoren.




fredag 27. september 2013

Bakedag



Fletteloff er lagt i fryseren og flere kakebunner skal legges sammen til en flott festkake. Her fylles spisestua på nytt på søndag.

Oppskrift på fletteloff finner du her

torsdag 26. september 2013

Ubedte gjester

Det dreier seg ikke om fysiske gjester - som vi tar godt imot her på gården. Det dreier seg heller ikke om dere rundt 50 - 90 som besøker bloggen min hver dag.

Men jeg blir mistenksom når jeg ser at det plutselig har vært mange hundre innom. Og det i tillegg ligger mange anonyme kommentarer på engelsk.

Av statistikken kan jeg se at mange besøk kommer fra feedproxy.google.com og vampirestat.com. Den første tror jeg ganske sikkert er en helt OK google-side, selv om jeg ikke helt forstår om jeg skal gjøre noe med den. Den andre synes jeg har et lite tillitvekkende navn så jeg har ikke besøkt den siden.

Er det noen andre som opplever dette akkurat nå? Blogger klarer å legge alle disse kommentarer i søppel, men kan det være fare for PC eller blogg? Jeg vurderer om jeg må sette på kommentarbekreftelse en periode.

Etterord torsdag kveld: Jeg har fått hjelp til å finne ut at vampirestat sannsynligvis er en nettside som vurderer verdien av nettadresser. Dessuten at alle proxynettsider skjuler IP-adresser.

Etterord 27.10: Ikke besøk disse sidene!
http://spamspoiler.blogspot.no/2012/12/adsense-watchdog-zombiestat-vampirestat.html

onsdag 25. september 2013

Uglestoff

Jeg var iferd med å etterlyse uglestoff på Facebook og her, men tilslutt dukket det heldigvis opp. For her har det vært vimpelproduksjon.

Disse skal tilslutt opp på et gutterom.














Men først blir det testopphenging i spisestua her for på søndag skal vi ha feiring av den lille gullgutten.























Så her står bordet dekket allerede.

søndag 22. september 2013

Septembersol

Det er så mye enklere å ta ei hageøkt når sola skinner T-skjortevarmt.

Det aller eldste epletreet her har enormt mye epler i år.Kvaliteten er dessuten så god at vi i dag plukket og leverte til pressing. Jeg hadde aldri klart å ta hånd om 95 kg i den lille fruktpressa på kjøkkenbenken. Vi har noen pærer også i år. De trenger noen dager til på treet.

lørdag 21. september 2013

Dagens

Her er det ikke tid til å hvile på laubærene eller mer presist på eplene.

Fryseren begynner å fylles opp.

Dagens produksjon var 7,7 l eplemos, 9,5 l eplemost og



























 4 l eplesaft. Planen er å bruke den til eplegele.


tirsdag 17. september 2013

30 år i dag

Det er helt utrolig hvordan tiden har gått. Den har ikke forsvunnet, men skapt mange gode minner. Det er dessuten veldig hyggelig å ha voksne barn. Det veier absolutt opp for alle våkenetter, både med bittesmå og med 18 åringer med ferskt sertifikat. Ikke bare kan de ta i noen tunge tak rent praktisk, men er faktisk veldig hyggelig selskap.

For 30 år i dag siden ble sønnen født!

Han var en morgenfugl i veldig mange år. Plutselig ble han syvsover.

Han knekket lesekoden da han forsto at han selv kunne lese hva som kom på barneTV. Gjennom oppveksten har han deltatt i alle slags arbeidsoppgaver hjemme som takstenlegging, snekring, matlaging, hagearbeid og maling. Dette ser jeg har gitt god kompetanse i voksenlivet både i egen bolig og på jobb. Han viste dessuten omsorg for husets firbente ved å rive i stykker den nye dyre skjorta si og forbinde potene etter at hunden vår hadde trådt på glasskår.

Etter et lynkurs hjemme på kjøkkenet med å ta av og sette tallerkner på bordet, serverte han på sitt første julebord i 2003. Han ante nok ikke hvor mange julebord det vill bli i årene etter. For det ble starten både på hotellutdanning og hotellederjobb. I år han har dessuten presentert oss for verdens nest søteste jente, etter søsteren hans. Så vi kan nesten ikke ønske oss noe mer. Jo kanskje at han blir litt mer presis til avtaler.

Men i dag er jeg både stolt og glad.

søndag 15. september 2013

Dyrebare dråper

Til tross for elektrisk saftpresse tar det lang tid å lage eplemost. Det er liten kapasitet i maskinen og jeg må stadig rense silen. Det tar også lang tid å sile saften slik at mosten skal bli så klar som mulig.

Nesten 15 liter ble det i dag. Flaskene skal få stå til i morgen før jeg setter dem i fryseren. Da har mer grums falt til bunnen.


























Jeg liker eplemosten når den er helt krystallklar, og det blir den faktisk etter et opphold i fryseren.

Det blir mer eplepressing utover i uka.

lørdag 14. september 2013

Tomme flasker

Vi kan ikke skryte av at dette er en vingård, men det er iallefall et vinhus. Det er derfor sjelden at vi fyller kjøleskapet med øl. Men hadde vi gjort i går.























Seks øl og seks retter.

Scampi. Nesten som vanlig denne sommeren, men jeg må snart finne på noe nytt. Denne gangen bare revet ingefær i marinaden.


Foccacia lager jeg på denne måten.


Ølet er: Ægir blond ale














Nummer 2 var blåskjell. De lå i en veldig strippet utgave av denne fiskesuppen.
Ølet er: Ægir rallar amber ale


Kveldens første dessert: Bringebærterte med bringebærsorbet. Sorbeten var et forsøk på å lage den "hvileretten" som kommer før hovedretten,  og det var en vellykket kombinasjon. Det passet veldig godt til ølet: Tingerlo Prior trippel abbey


Så var det chilipølser. De er betydelig hottere enn jeg vanligvis foretrekker. Potetmosen og særlig de bakte rotgrønnsakene passet utmerket til.
Det gjorde også ølet: Nøgne Ø India pale ale


Nest sist var det en helt vanlig kule kjøpt vaniljeis. Is tenker de færreste i kombinasjon med øl. Men det var nydelig.

Øl: Nøgne ø Porter

















Tilslutt kom karamellpuddingen og Chimay blå.



Konklusjonen er at riktig øl til maten er like viktig som riktig vin til maten.









Og bordpynten var en ølmiddag verdig - hveteaks.




onsdag 11. september 2013

Nytt kjøkken

men det er ikke hos oss. 17 år etter at jeg sluttet som lærer på denne skolen har min drøm om et nytt kjøkken blitt oppfylt.
























Før sommerferien så det slik ut. Tiden var overmoden for å gjøre noe.
 

Men nå er hele innredningen snudd med tre "grupper" langs langveggen. De er speilvendt identiske slik at det kan bli en lang og bred bakebenk. Tre vanlige komfyrer og tre innbygningsstekeovner gir bra bakekapasitet.
Den store grønne kritttavla er borte og er erstattet med en elektronisk tavle. Kjøleskap har nå fått plass inne på kjøkkenet ved siden av et dobbelt matskap. Da er det enkelt for elevene å hente matvarene selv.





Det ble en fin løsning med hev og senkbar kjøkkenbenk. Denne stekeovnen har sideåpnet dør slik at det er mulig å åpne den om man sitter i rullestol.
Det er noen viktige prinsipper ved innredning av et undervisningskjøkken i grunnskolen: 
  • Det skal være minst mulig i hver skuff/hvert skap. Da er den enkelt for elevene å legge ting tilbake.
  • Redskaper som brukes sjelden - legges i ekstraskuffer. 
  • Gruppene må innredes helt likt. Det betyr at i øverste skuff ved siden av komfyren skal det ligge det samme på alle gruppene.
  • Alle skuffes og skap må merkes med bilder utenpå . Da er det enkelt å finne fram og enkelt å rydde på plass.
  • Alle arbeidsredskaper merkes med fargekode (en liten dråpe Bengalack holder) for hver gruppe. Da blir det enda enklere å legge ting på riktig plass.
Dessuten  - alle som bruker et slikt rom må følge Matlovens hygieneregler, som egentlig er svært enkle og veldig selvfølgelige.

Jeg har bare en gjesteopptreden på skolen denne uka. Det er tydelig at tiden har gått. Elevene jeg har møtt ble født to år etter at jeg sluttet der, og jeg har hatt flere av foreldrene deres som elever.

Ja, jeg har tegnet kjøkkenet og tar gjerne flere slike oppdrag.

tirsdag 10. september 2013

Saftige barndomsminner

Jeg har gledet meg til de første eplene helt siden vi plantet det nye treet i 2009. I år var det 6 store deilige saftige epler.
























Jeg husket hvordan saften rant når vi satte tennene i et sånt eple da jeg var barn. Og det stemte - saften ligger i lommer rett under skallet. For ikke å snakke om alt som ligger inni kjernehuset.
























Glassepler kaller jeg dem eller Tranparente Blanche på fint.

Dette er et såkalt tidligeple og det tåler ikke lagring. Det må altså spises rett fra treet. Ingenting er bedre enn det.

søndag 8. september 2013

Fantastiske hagedager

Om våren og tidlig på sommeren blir det lange hagedager.

Utover sommeren bruker jeg mye tid på å holde plenen pene. I år med normalt med nedbør må de klippes minst to ganger hver uke. Så tar jeg et rufs i bedene. Men jeg må innrømme at jeg liker anleggsfasen bedre enn vedlikeholdsfasen.

Om høsten er jeg egentlig ferdig med hagen. For meg er høsten synonymt med sur vind, og våte og leirete bed. Fortsatt pleier jeg å nyte jeg fine bed fra vinduene, men jeg holder meg mest inne.

Men i år er det helt annerledes. Dette er jo rett og slett en forlengelse av sommeren. Nesten litt solbrent på armene er jeg blitt i dag. Vindstille og mye sol.

Jeg har lukt og jeg har vannet. Det er faktisk tørrere nå enn det var i juli.

Ingen bilder verken av luking eller vanning. Derimot av en flott hveteåker.
Den står gul og moden, og det er bare et tidsspørsmål når skurtreskeren kommer.

Det står noen få Balderbrå i overgangen mellom åker og plen. Det var litt raking før kornet ble sådd, som skulle til for å få plenkanten til å passe akkurat inntil åkerkanten. Tidligere år har det vært umulig å holde denne kanten fin fordi det var en dyp grøft som ble full ugress som av Burot, Åkertistler og Balderbrå. Så rakingen var vel investert tid og krefter.

Jeg har nesten ikke vært i denne delen av hagen i helgen, men det lange hekkbedet er ganske fint nå. Rosene har flere blomster nå enn før i sommer. Rundt de store tuene med Oktoberbergknappen surrer det insekter og helt bakerst lyser den rosa Kattehalen opp.

























Måtte bare dette været fortsette.

lørdag 7. september 2013

Lørdagsmiddag

Det må være minst 10 år siden jeg sist laget hamburger. For enda lengre siden var det fast servering i barnebursdager. Ikke bare sunnere, men mye bedre enn den kjøpte varianten.

Oppskriften finner du her.



onsdag 4. september 2013

Eplesesongen

Det er ikke lenge til eplesesongen er i gang her, og andre steder i landet har den sikkert startet forlengst. Selv om de største epletrærne våre sto fulle med blomster betyr ikke det at det også blir mye epler. Både temperaturer og mengde insekter har stor betydning. Første nå når eplene begynner å bli store og modne er de blitt godt synlige fra bakken, og vi kan ane omfanget av årets avling.

Jeg forsøker å utnytte så mye som mulig av eplene.
Jeg deler opp epler i skiver og fyller i passe store plastposer. Epleskivene brukes i eplekake og epledessert.

Det er enklest at epleskivene er frosne når de dyttes ned i kakerøra. Frosne epleskiver inneholder mer fuktighet så kaka blir enda saftigere enn med fersk frukt, men trenger derfor kanskje noen minutter lengre steketid.










Det går utrolig fort å dele opp eplene på denne måten. Ca 10 middels store epler gir ca 4 l epleskiver som jeg bruker i en langpanne med eplekake.


Jeg lager masse eplesyltetøy som jeg fryser bort i plastbokser.


Selv om jeg har en potet potetskreller så går det mye raskere med denne epleskrelleren. jeg har tatt av kniven som deler eplet i skiver fordi jeg vil dele i passe biter selv.

















Jeg lager eplemos også. Den er god på brødskiva, i tilslørte bondepiker og den bruker jeg i en deilig eplesorbet. De fleste matlagingsmaskiner har ekstrautstyr for å lage mos. Den blir helt glatt og fløyelsmyk.


Jeg lager ganske mye eplemost og er veldig stolt av resultatet. Min most er helt glassklar etter et opphold i dypfryser. Det er litt bunnfall, men jeg er veldig forsiktig når jeg heller mosten over på karaffel slik at det ikke følger med. Våre middagsgjester med bil foretrekker eplemosten fremfor andre alkoholfrie alternativer.

I år med veldig mye epler leverer vi også på et presseri og får vår egen most tilbake. Presseriene pasturiserer mosten og har den på flaske. Holdbarheten er vanligvis 18 måneder. Fordi vi leverer såpass liten mengde blir prisen per flaske er omtrent den samme som vi kan kjøpe eplemost for i dagligvarebutikkene. Men det er stas å servere eller gi bort flasker med etikett med gårdens navn på.

Anne på Moseplassen har skrevet om eplepressing flere ganger.



søndag 1. september 2013

Høststart

Enda en stund kan jeg hygge meg med denne utsikten fra kjøkkenvinduet.

Erteblomstene riktig koser seg her, og dekker også i år begge stativene både i bredde og høyde. Da de ble satt opp i fjor trakk vel både sønnen og svigersønnen på smilebåndet. Om jeg virkelig trodde at de små plantene kunne vokse så høyt?


Lengst vekk fra huset står en Storhjortetrøst (Eupatorium purpureum) Den er nå ca 2 m høy. I den andre enden av bedet står Hjortetrøst (Eupatorium fistulosum "Phantom"). Den er ca 1 m høy.


Men selv om det fortsatt er mye flott i bedene er liksom min hagesesong over. Høsten er definitivt ikke min årstid så jeg har allerede startet opp med inneprosjekter. Litt rydding blir det nok ute også, men den samme entusiasmen som jeg har i april og mai mangler.