Det er ikke lenge til eplesesongen er i gang her, og andre steder i landet har den sikkert startet forlengst. Selv om de største epletrærne våre sto fulle med blomster betyr ikke det at det også blir mye epler. Både temperaturer og mengde insekter har stor betydning. Første nå når eplene begynner å bli store og modne er de blitt godt synlige fra bakken, og vi kan ane omfanget av årets avling.
Jeg forsøker å utnytte så mye som mulig av eplene.
Jeg deler opp epler i skiver og fyller i passe store plastposer. Epleskivene brukes i
eplekake og
epledessert.
Det er enklest at epleskivene er frosne når de dyttes ned i kakerøra. Frosne epleskiver inneholder mer fuktighet så kaka blir enda saftigere enn med fersk frukt, men trenger derfor kanskje noen minutter lengre steketid.
Det går utrolig fort å dele opp eplene på denne måten. Ca 10 middels store epler gir ca 4 l epleskiver som jeg bruker i en langpanne med eplekake.
Jeg lager masse
eplesyltetøy som jeg fryser bort i plastbokser.
Selv om jeg har en potet potetskreller så går det mye raskere med denne
epleskrelleren. jeg har tatt av kniven som deler eplet i skiver fordi jeg vil dele i passe biter selv.
Jeg lager
eplemos også. Den er god på brødskiva, i tilslørte bondepiker og den bruker jeg i en deilig
eplesorbet. De fleste matlagingsmaskiner har ekstrautstyr for å lage mos. Den blir helt glatt og fløyelsmyk.
Jeg lager ganske mye
eplemost og er veldig stolt av resultatet. Min most er helt glassklar etter et opphold i dypfryser. Det er litt bunnfall, men jeg er veldig forsiktig når jeg heller mosten over på karaffel slik at det ikke følger med. Våre middagsgjester med bil foretrekker eplemosten fremfor andre alkoholfrie alternativer.
I år med veldig mye epler leverer vi også på et presseri og får vår egen most tilbake. Presseriene pasturiserer mosten og har den på flaske. Holdbarheten er vanligvis 18 måneder. Fordi vi leverer såpass liten mengde blir prisen per flaske er omtrent den samme som vi kan kjøpe eplemost for i dagligvarebutikkene. Men det er stas å servere eller gi bort flasker med etikett med gårdens navn på.
Anne på
Moseplassen har skrevet om eplepressing flere ganger.