Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 30. mai 2013

Opptatt av været

Hvem er ikke det egentlig?

Men fordi hage og låve skal fylles neste helg krysser jeg fingrene litt ekstra. Den første værprognosen er lovende.


søndag 26. mai 2013

Vårtegn uke 21

Den nest siste våruka er over og som vanlig er det blitt sommer. Det eneste som mangler nå er farger i bedene.


























Det som iallefall blomstrer nå er frukttrærne. Dette er pæreblomster. Det er alltid spennende hvert om om det blir frukt.


torsdag 23. mai 2013

Norsk-trening.

Togturen i dag morges ble ekstra hyggelig. Jeg la nemlig fort merke til hvilken bok mannen jeg satt ved siden av  leste.


Da var det veldig lett å innlede en samtale. Er det vanskelig? spurte jeg og pekte på boka. Ja, litt, svarte han. Har du vært i Norge lenge, spurte jeg. I 2 år, svarte han.  Det var enkle spørsmål, og det kom enkle svar.

Det er noen uker siden jeg gjorde det for første gang, og jeg bestemte meg for at jeg ville gjøre det igjen. Det er sjelden jeg tar tog eller buss, og det er jo en tilfeldighet hvem jeg havner ved siden så sannsynligheten for at det vil skje igjen er liten.

Derfor har jeg en oppfordring til dere som ofte bruker kollektivtransport. Vær litt oppmerksomme på om noen voksne sitter der med nybegynner-norskbøker i faget. I så fall snakk med dem. Mange har ingen å trene norsk med utenfor skolen. Skal de få et funksjonelt norsk språk må de få hjelp av oss som kan det.

Han glemte nesten å gå av på riktig stasjon, og jeg kjenner fortsatt litt glede over en fin start på dagen.

tirsdag 21. mai 2013

Er i mål!

Jeg skrev min første selvangivelse som 16 åring, og gjort det selv hvert år siden. Antall tall har økt gjennom årene, men ikke flere om gangen enn at jeg har klart å holde tritt. Også da jeg for første gang fikk næringsinntekt gikk det bra, så bra at ligningskontoret måtte innrømme at jeg hadde rett.

Noen av skjemaene som jeg må fylle ut er nok laget for noen helt andre og større virksomheter enn min, så ofte er det et enslig tall på en hel side.  Jeg bruker fjorårets som mal for utfyllingen så jeg vet hvor de skal plasseres.

Så lenge som det har vært mulig har jeg levert på nett gjennom altinn. Der blir feilføringer markert og jeg tror det er umulig å levere om det er fylt ut feil.


Vanligvis sitter jeg med stiv nakke de siste sekundene før 31.05 kl 23.59, men i år er jeg i mål alt! Jeg har skrevet ut alle skjemaene og vil sjekke alt i morgen før jeg trykker Signer og Send. Deilig.

mandag 20. mai 2013

Endelig

Jeg har hatt planer for et område bak låven. Endelig lå alle forhold til rette.




















Jeg fikk raket ut jorda, rullet og sådd "plen" i går kveld før regnet kom i natt. Her skal det plantes bærbusker.




















Det er på tide å skjære rabarbra. Jeg skal koke suppe som skal brukes i et selskap om noen uker. Rabarbrasuppen oppbevarer jeg i fryseren.
  
I morgen blir det nok litt aksjon inn på låven. Den bærer fortsatt litt preg av tiden som lager i fjor høst, dessuten er det rart hvor mye som samles opp gjennom en vinter. Den må uansett ryddes og støvsuges før den kan fylles med festgjester i juni.

søndag 19. mai 2013

To fluer osv.

Fordi jeg hadde noe stryketøy jeg gjerne skulle gjort noe med så jeg på Melodi Grand Prix i går kveld.























Det var en helt grei måte å stryke skjorter på.

lørdag 18. mai 2013

Vårtegn uke 20

Hekken er blitt grønn. Det meste tørre i bedene er fjernet og Plenen er klipt for andre gang.  Jeg er spent på hvor mange av rosene som har overlevd. De fleste virket veldig døde. Men ugresset trives som vanlig.
I kjøkkenhagen er bringebærene fått nye støtter, alle kassene er nesten fylt med ny jord og jeg har sådd "plen" mellom bringebærhekkene. Rabarbraen vokser flere cm hver dag. Den nærmeste kassa er fylt med jordskokk.


Men det aller hyggeligste denne uka er at magnoliatreet blomstrer for første gang siden 2009. 

onsdag 15. mai 2013

Betatt

Jeg håper at dere orker å se litt mer av det lille vidunderet.

Han var nemlig til fotograf bare 6 dager gammel.




Den flinke fotografen holder til på Kongsberg. Dere finner henne på Facebook: https://www.facebook.com/Fluidphotographynorway?fref=ts
og hun har en nettside: http://fluidphotographynorway.blogspot.no/


tirsdag 14. mai 2013

Nytt vårtegn

Vi har ikke et vårvær etter mitt ønske. Dagens potetsetting er utsatt på ubestemt tid. Det er for vått til fres og det er for vått til spade.Hadde det enda vært opphold kunne jeg klipt ned rosene. Det er på tide nå som bjørka har fått små blader.

Ikke hadde jeg vårtegn sist uke heller. Nå er iallfall gresset blitt grønt og så langt at årets første klipping er gjennomført.


Krokusen blomstrer på vestsiden av huset og Forsythia på østsiden.

tirsdag 7. mai 2013

En hel hagedag

Faktisk årets første hele dag i hagen. Jeg avsluttet ved solnedgang kl 20.59.

























Jordfreseren besto testen. En uluket potetåker fra i fjor var det tøft å komme seg gjennom, men etter 10-20 ganger fram og tilbake begynner det å hjelpe.

søndag 5. mai 2013

Hurra

Da er jeg blitt mormor!

Kl 20.39 i går kveld kom gutten.























Jeg fikk komme på besøk, så her er han bare 1,5 time gammel og veldig irritert over blitslyset.
De vitale mål er 49 cm og 3160 g.

lørdag 4. mai 2013

Det beste bruktfunnet

Mitt beste bruktkjøp er uten tvil et soveromsmøblement jeg kjøpe på loppemarked i 1989.

Det består av dobbeltseng med nattbord. Et klesskap jeg har satt hyller i. Skapet brukte jeg først i stua. Så på kjøkkenet, og nå på gjesterommet. I skapet oppbevarer jeg duker som ikke brukes så ofte.
   
Det var også en speilkommode. Den skulle jeg bruke på et av barnerommene så jeg fjernet speilen. Mange av våre små gjester fryder seg over super lekehøyde. Inni skap og skuffer ligger datterens gamle Barbie-dukker. 

Møblene var malt i en skittenhvitkrem farge. På den tiden ble alle malte møblet lutet (malingen ble fjernet med kaustisk soda og vann) så det gjorde jeg også. Utrolig nok klarte dørene på skapene seg bra selv om de er finerte.

























Jeg trodde at jeg hadde fått samlet hele dette møblementet nå, men i gangen nede står de to puffene.

Nå brukes de til de litt finere handleposene i stoff (som jeg alltid glemmer å ta med meg) og til et par utejakker jeg bruker i hagen..

Trekket har blitt byttet flere ganger.

Noen lurer sikkert på hva jeg betalte?

Jeg tror at det var 500 kroner, og synes allerede da at jeg hadde gjort et godt kjøp. Nå lurer jeg egentlig på hvordan jeg fikk det med meg hjem

torsdag 2. mai 2013

Valgets kval?

Veske vs.jordfreser



HB 585


Nå var det  forsåvidt ikke noe reelt valg. Jeg kjøpte meg ei helt grei veske for 200 kroner på Fuerteventura i fjor. Veska kommer jeg til å bruke til det er helt nødvendig med en ny.

Men jordfreser har jeg derimot ønsket meg lenge. Jeg har leid flere ganger, men det er et voldsomt styr hver gang. Tenk for en luksus å hente min egen når vær og føre er akkurat passe.

For meg er det helt utrolig at ei veske kan koste like mye, og kanskje mer enn en livsnødvendighet som en jordfreser.

onsdag 1. mai 2013

11368


Over 11.000 skritt ble det i hagen i går. Alle på jobben har meldt seg inn i DYTT, jeg går derfor med skrittteller. Hagearbeid regnes egentlig som mer fysisk krevende enn gange, så jeg kunne registrert antall timer isteden for. Men jeg synes det er artig å se hvor mange skritt det blir.
Målet i går var å legge nye kantstein langs bedet på den ene siden av trappa. Det synes ikke på bildet, men det var en stygg dump mellom grusen og de gamle kantsteinene. 

 '

























Da har jorda fra den ene jordbærkassa fått et nytt hjem. I blomsterbedet må noen av plantene graves opp før det fylles på med mer jord og settes ned igjen etterpå.