Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 4. august 2013

Spor etter muren

Det var diskusjoner i Berlin på begynnelsen av 1990-tallet hvor mye som skulle stå igjen av muren. Noen ønsket å fjerne alle spor, og det har jeg faktisk stor forståelse for. Muren som delte byen og landet medførte sorg og savn  - og ganske mange mistet livet i forsøk på å flykte.

I dag tror jeg at alle er glad for at det mange steder i Berlin er tydelige spor etter muren - som disse brosteinene og plakettene som markerer hvor muren gikk.

Men muren var ikke bare en mur. Muren var dobbel med varierende avstand mellom.


Nesten hele området der Holocaust Mahnmal er nå lå mellom murene.

Se 3-D film


I Bernauer Straße er et slikt "mellom murene område" tatt vare på.Og en vaktpost.


Der er også en tavle med bilder av dem som mislykkes i sin flukt.


På denne nettsiden finnes filmer, bilder og mye informasjon om da muren ble bygd i Bernauer straße og om minnesmerket.
Hier geht es zur Startseite!

Se også denne animasjonen nettopp fra Bernauerstrasse om hvordan muren ble bygd og utvidet gjennom årene.Akkurat her i Bernauerstr har jeg litt problemer med å orientere meg. Det skyldes nok at gata går nesten vest- øst. Det betyr at Vest-Berlin lå på nordsiden av gata og Øst-Berlin på sørsiden. Karten under er far 1950-tallet, etter at Berlin var delt i soner, men før muren kom opp. Derfor sees husrekken så lå på sørsiden av gata tydelig.
Jeg har tegnet inn muren her og man ser tydelig den brede stripen der det engang lå store bygninger med leiligheter. 
Ikke langt unna er Mauerpark. Store deler av den er anlagt på området som lå mellom murene. Hver søndag er det loppemarked her. I skåningen om mot stadion er det en friluftsscene. Mauerpark ligger i bydelen Prenzlauer Berg. Selv om boligprisene har økt i dette området er det fortsatt en ganske ung befolkning. Det har resultert i mange restauranter og kafeer.

(Rød strek på kartet er grensen mot Vest-Berlin).

Fil:Berlin-Kulturbrauerei.jpg

I Prenzlauer Berg lå det flere bryggerier Et av dem er bygd om til kultursenter.
Kulturbrauerei logoI 1990 startet kunstnere å male deler av muren i Mühlen Straße. Tilslutt hadde 100 kunstnere deltatt og det utendørs kunstgalleriet var 1,3 km langt.

Künstlerinitiative East Side Gallery e.V.
Etterhvert ble kunstverkene preget av tidens tann og er nå under restaurering.

Rosemarie Schinzler - Artist


Sist, men ikke minst Checkpoint Charlie. Dette var eneste grensepassering med bil for utlendinger fra Vest-Berlin. I dag er det tre ulike

For det første en kopi av den opprinnelige amerikanske grenseposten. Den står nå midt i Friedrich Straße rett utenfor det private museet   Mauermuseum Haus am Checkpoint Charlie“ 

Det ble opprettet allerede i 1961 og dokumenterer hvordan det var å leve med eller dø på grunn av muren.


Det er nå nesten vanskelig å tenke seg hvor stort kontrollområdet i Øst-Berlin var fordi nye bygninger er kommet opp, men slik så det ut på slutten.


Checkpoint Charlie 2012
Akkurat på grensen ligger nå BlackBox. Temaet er Checkpoint Charlie verdens mest berømte grensepassering. Det er planer om å erstatte BlackBox med en museum om det kalde krigen.

Se også denne filmen om grensepasseringen.Berlin.deAlle kartene har jeg hentet fra Berlins offisielle hovedstadsportal. Der er det  laget et spesielt område om muren.Se også filmen Eine Suche nach den Spuren der Mauer.

2 kommentarer :

  1. Berlin er en flott by, vi besøkte den på skoleturen vår i 1990. Da var jo murens fall svært nær historie.

    SvarSlett
  2. Oi, visste ikke at muren var så bred. Flott at holocaust-minnesmerket er mellom murene.

    SvarSlett