Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 27. juli 2012

Baksiden av medaljen


Det er i dag fire uker siden den store festen her på gården og det er helt klart at det ikke bare er mange forberedelser, men det er også mye opprydding etterpå. Det er over en uke siden jeg kunne ta den siste rene duken ned fra tørkesnora, men bunken med urulla duker ligger fortsatt på benken på vaskerommet. Strykebrettet tjener som midlertidig oppbevaring av tøy som enten ikke er bretta eller tøy som skal strykes. Skuffen med stryketøy er også full.


Den tiden jeg kunne brukt på å rydde opp bruker jeg her med å skrive dette.


















Er det denne virkeligheten som ble etterlyst i de bloggdebattene som har pågått det siste året. Mer reality?


Jeg er nok helt sikkert på at mitt vaskerom vekker større interesse når det er ryddig og rent. Og er det så ille? Kanskje ser noen er fin grønnfarge, en praktisk innredning eller en toppmatet vaskemaskin. Så vil de kanskje ha fargekode, innspill til innredning av eget vaskerom eller hvorfor jeg har toppmatet vaskemaskin.

Jeg har aldri betraktet meg selv om noen "mammablogger", da jeg oppfatter at de er i småbarnsperioden av livet og dermed betydelig yngre enn meg.  Men jeg leser noen av de bloggene som er blitt kritisert for å vise fram en idyllisert side av livet. Nå har jeg aldri forventet at noen skal skrive om hele livet sitt. Faktisk er jeg ikke interessert i det heller. Men jeg synes det er flott å lese hvordan unge mennesker i den mest travle delen av livet tar kloke valg, får hverdagskabalen til å gå opp og deler små fliker med oss andre på en reflektert og ofte humoristisk måte.

Jeg forsetter å lese blogger fordi jeg lærer og fordi jeg blir underholdt. Ja, noen ganger ler jeg høyt, ikke av, men med. For mange av bloggskriverne er noen fantastisk gode skribenter.

Sist høst dreide debatten seg om cupcakes. Nå om hygge eller idyll. Jeg har kommentert på andres innlegg om dette temaet, selv om tanken har streifet meg noen ganger om jeg skulle skrive litt mer. 


Det hele handler vel om valg - til å gjøre det som passer. For seg selv og for familien. Det har vi gjort før også. Forskjellen er at valgene vi tar nå er mer synlige. Det fantes sikkert noen med veldig mye penger da jeg var barn, men de var ikke synlige slik som dagens rike er. Bloggen gjør den som skriver synlig på en helt annen måte enn om de ikke hadde skrevet blogg. Er det sånn at man gjerne kan servere hjemmebakst, men å skrive om at man har gjort det er likestillingshemmende? Eller hvor stort skal antallet som skriver om det være til at det legger et for stort press på andre? Jeg synes det er stas at noen klarer å etablere egne virksomheter med kontor-/arbeidsplassen i hjemmet. De trenger flere hurra-rop enn kritikk. Eller kommer kritikken kun fordi at de skriver om det de gjør? Eller kommer kritikken fordi temaene mange skriver ikke er viktige nok? Det er blitt nevnt flere ganger at det legitimt at menn kan skrive om fiske og fotball, men at kvinner ikke bør skrive om interiør.


Mine temaer er hus og hage. Derfor leser jeg også mange som også skriver om det samme. Jeg synes nok det er mer spennende å følge et hus under bygging eller oppussing, enn å se bilder av lysestaker. Jeg velger derfor også hva jeg bruker tid på. 


Så var det idyllen. Jeg sender ut en slags invitasjon når jeg poster et  innlegg. Og jeg vil jo gjerne at gjester skal få noe når de kommer. Det være seg et nettbesøk eller ved kjøkkenbordet. Slik er det sikkert med alle som skriver. Mange har også skrevet at bloggen er et lite friminutt eller pustepause. Tid man tidligere kanskje brukte til å lese et ukeblad. 


Nå kunne jeg ha skrevet om den bloggruppen som jeg er bekymret for, men jeg håper at de har noen voksne i nærheten som passer på dem.

Så jeg kan heller avslutte med litt mer virkelighet på gården:
Noen få av alle kassene med oppvask etter den store dagen (heldigvis ferdig med alt det forlengst) og at det er nyspadd rundt flere av trærne. 

onsdag 25. juli 2012

Dagen derpå

Du verden. Jeg som vanligvis har omtrent 100 gjester i løpet av en dag, hadde plutselig 300 samtidig. Jeg ble nysgjerrig og fant ut at alle disse kom fra Facebook, - Facebooksiden til IKEA. 40 minutter etter at jeg postet mitt innlegg kom de første hyggelige kommentarene både her og på IKEAs facebookside.

 Plutselig endret statistikkskalaen seg.

Alle gjestene i går har gjort at jeg også har passert 50.000 gjester. Og en utrolig plass på blogglisten. Stas med oppturen, men jeg skal takle nedturen også.

Jeg er veldig fornøyd med å skrive om hva som helst uten noe press på meg til å beholde lesere.






Det fine været både i går og i dag har gitt mulighet til en opprydding i hagen, og jeg ser at innsatsen virkelig har monnet.

Akkurat nå blomstrer Hostane.
 Hosta sieboldiana elegans
Hosta undulata

Hosta Halcyon







tirsdag 24. juli 2012

IKEA-hjelp


Om ikke bryllupet hadde vært umulig som ville det sikkert blitt litt vanskeligere uten IKEA. Noen uker før den store dagen gikk det opp for meg at IKEA var synlig tilstede gjennom hele arrangementet.

Fatene som minipaiene ble servert har jeg kjøpt på IKEA, men jeg finner dem ikke på nettsiden til IKEA nå.


Stoltrekkene ble sydd av Lill og Bomull Du kan lese mer om hvordan jeg sydde dem her.


Vin ble servert i Svalka og vann i IKEA 365+ . Vi bruker Dragon bestikk. Blomstene her er satt i en Galej telysholder. (Dekketallerken ble kjøpt på Nille. Det ble også de fleste telysholderne. Det ene settet bestikk ble kjøpt på Europris.)


Forretten ble servert på Myndig asjett, hovedretten på Färgrik tallerken, desserten på Öppen tallerken og i Galej telysholder. 

Gardinene som skapte stemning ved låveporten var sydd av Bomull


Kaffe ble servert i Färgrik krus og kake ble spist av Färgrik asjett.







Bak bardisken hadde vi satt to Udden stålbenker. Den ga mye benkeplass til de som skulle servere i baren.



























All maten ble laget inne i huset, men vi hadde bygd et anretningskjøkken av Faktum og med Lagan benkeplater.


Mye av serviset blir lagret i Samla kasser, både i kjelleren og her på låven.


Flere av spisebordene på låven har vi laget selv her på gården. Da har vi brukt Vika bordben.




















Det som egentlig er dukene kjøpt inn til låven er disse på bildet til venstre.  Sannsynligvis tømte jeg tilbudskassene.

(Det er forøvrig deilig å se hvor mye vi har fått gjort på  låven siden 2007.)



















Dette ble sikkert mye ensidig reklame, og jeg understreker derfor at jeg har ingen reklameavtaler med IKEA. Dessuten at alt dette ikke ble kjøpt i år. Her har det vært innkjøp etterhvert som behovet har kommet.

Nå skal jeg ut i hagen og forsøke å ta igjen det forsømte - og ikke minst nyte roseblomstringen. Så sannsynligvis blir det hagebilder i morgen.


mandag 23. juli 2012

Festen

Det begynner å nærme seg slutten på bildene fra bryllupet, men først må jeg fortelle litt om festen.
Den inneholdt: dans, bar, kake, nattmat og noen overraskelser.

Brudeparet hadde laget spilleliste på Spotify allerede i desember, under mottoet: Alt vi kan gjøre nå er en fordel. Og spillelisten var i bruk når orkesteret tok pause.

Jeg hadde vel aldri trodd at det noen sinne skulle sitte et storband på låven vår. Og vi har hørt at lyden bar langt.







Brudgommen var ikke vond å be da jeg lanserte ideen om å bygge en helt ordentlig bar. For fri bar var en av hans ønsker for bryllupet.

Barmenyen var gjort så enkel som mulig for de to som sto i baren hele kvelden.

Jeg hadde laget isbiter i flere uker, disse lå klar i store poser i fryseren i kjelleren. I tillegg til store og små glass vi hadde, så kjøpte vi inn en del plasglass i reserve. Erfaringen er at det brukes mange flere glass enn man kan tenke seg.
Brudeparet ønsket ikke stort kakebord - kun bryllupskake. Det var veldig enkelt å administrere. Og det var mer enn nok til alle. Jeg er veldig glad for at jeg ikke skulle presse kaker til et stort kakebord inn i allerede fulle kjøleskap.
Det var ikke engang lagt inn noen "kakepause", men de som ønsket kake og kaffe forsynte seg med det mens dansen fortsatte.

Den høye vasen er full med marsmallows.


Vi hadde montert LED-lyslist oppå alle bærebjelkene til taket. Det ga nok lys til festen, og en flott stemning. Fargene på lyslistene kan styres trådløst.











Da det ble mørkt, og tiden for nattmaten nærmet seg ble det tent lykter på tunet. Noe så enkelt som drøyt 40 norgesglass med telys oppi i hjerteform ga en flott dekorasjon.


Og det ble tent fakler på låvebrua.












Under låvebrua sto grillene med pølser klar. Selvbetjening med pølsebrød, lompe, ketchup og sennep.

Det virka som om grilla pølser smakte godt. For det tok ikke lang tid før det var kø rundt grillene.

En annen mulighet vi drøftet var å servere varm suppe, men vi fant ut at det medførte mer forberedelser og mer arbeid ved serveringen.




Etterhvert kom avskjedens time. Ved en annen anledning ville vi organisert hjemreisen på en annen måte. Enten vært veldig tydelige ved bestilling at vi ønsker maxi-taxi eller vi kunne ordnet privat skyss tilbake til hotellet.

Brudeparet var vertskap, derfor ønsket de også å bli helt til slutt. Det var blitt lyst da de dro sammen med de aller siste gjestene.





søndag 22. juli 2012

Sol og sommer

To soldager ble det på Sørlandsturen. Blant annet gjensyn med Torbjørn Egners Kleven


Lånt fra VisitNorway

Vel hjemme kom regndråpene igjen.

torsdag 19. juli 2012

Maten

Det var en del hensyn å ta når vi skulle sette sammen menyen. 
           All maten skulle fraktes fra kjøkkenet inne i huset og ut på låven.
           Kjøttet måtte forstekes.
           Menyen skulle være glutenfri. Da var den lettere å tilpasse den videre (uten melk)
           Den skulle lages og serveres av glade og flinke amatører.

Og slik ble det:


Varmrøkt laks med avocadokrem og parmesanflarn











Helstekt okse indrefilet
Blomkål og sellerirotpurè
Ovnsstekte poteter
Smørdampa grønnsaker
Saus











Pannacotta med bringebærsaus og sjokolade.






onsdag 18. juli 2012

Pynting

Hvordan var det pyntet?

Bordet gikk helt i hvitt.
Vi hadde leid hvite stoffservietter og jeg må innrømme at det ble veldig elegant. Her kan du se bilder av hvordan den er brettet og her er en brettefilm: DUNI


Bordkortene var sydd et blondestoff (kjøpt på Panduro) som skulle reflektere blondene i brudekjolen. Navnene ble skrevet ut på plastark og klippet i riktig størrelse. De ble festet med en knappenål pålimt en krystall.(også kjøpt på Panduro)

Alt trykt materiale så langt hadde vært laget i formatet 15x15 cm, derfor ble sangheftet også det. Forsiden og baksiden var i ganske tykt papir, alt inni i vanlig kopipapir. Forsiden  ble kuttet i riktig størrelse før kopiering, mens resten av siden ble skrevet ut på A4 ark som vi kuttet med papirkutter. Alt papiret hadde vi kjøpt på Panduro.
Av sikkerhetsmessige grunner brukte vi bare lyslykter til de levende lysene. Men satt sammen i grupper ga det en fin effekt.
Blomstene på alle bord og i baren var hvite krysantemum.

På veggen bak brudeparet hang et fjærhjerte, og et hjerte og brudeparets forbokstaver sto på en hylle.

På den samme veggen henger en stor (100x140 cm) gammel ramme (for anledningen sprayet med sølv). En av naboene kom med dette nydelige mosehjertet pyntet med prestekrager.


For å skjule det meste av ledningene til lydanlegget hadde vi plassert en lav bokhylle i eik.

I 2.etasje mellom trappene sto en dekorasjon 

På avsatsen i trappa til 1.etasje hadde vi plassert en lykt fra IKEA. Av sikkerhetsmessige grunner brukte vi et batterilys i den. Det fant jeg i en gravlykt fra ClasOhlsonGravlys med batteridrift



tirsdag 17. juli 2012

Stoltrekk

Stolene vi har på låven er fra sju prestegjeld og vel så det.
Dette er tross alt de beste stolene. Vi har flest av noen gamle, brune "samfunnshusstoler" i plast.

Vi hadde lenge snakket om å sy trekk til dem. Og i fjor gjorde jeg et forsøk på å sy heldekkende trekk, men   det ble en for endeløs og tidkrevende oppgave for meg.

Så kom bruden med dette bildet. Det er lånt herfra.

Og jeg forsto at det kunne gjøres på en enklere måte.



















På IKEA kjøpte jeg en hel rull med ubleket bomull (BOMULL) og  16 pakker med gardinen LILL
LILL Gardinpar IKEA Tynn, florlett gardin; slipper inn dagslys. Klippes til ønsket lengde; trenger ikke legges opp.BOMULL Metervare IKEA
Hver av gardinlengdene ble klippet i tre strimler langsetter. Bare dette tok nesten en hel dag.

Så målte vi opp og rev (heldigvis for det - det tar kortere tid enn å klippe) bomullsstoffet.










Så sydde jeg rett og slett et trekk til stolryggen. Heldigvis har de fleste stolene  samme størrelse,så bare noen av trekkene har spesialmål.

Det lange Lill-sjalet ble lagt på toppen av stolryggen og knytt sammen på baksiden. 
Total kostnad er 9 kr/stk


Fordi jeg har sendt dette innlegget til IKEA-hackers kommer en engelsk oversettelse:
The chairs that we have in the barn are from more than seven parishes.  The chairs in the first photo are afterall the best. We have most brown plastic assemblyhall-chairs from the 1970s. 

I had long talked about sewing slippcovers for them. And last year I made an attempt, but it seemed like an endless and time consuming task for me. Then the bride came with a picture.  And I realized that it could be done more easily.

At IKEA, I bought a whole roll of unbleached cotton (COTTON) and 16 packets of LILL curtain. Each curtain length were cut into three strips lengthwise. This alone took almost a whole day.

So we measured up and luckily we could tear the cotton fabric, it takes less time than cutting.

Then three straigh seemes, and the cover for the back of the chair was finished. Fortunately, most of the chairs had the same size, so only some of the covers have special measurements.

The long Lill shawl was placed on top of the chair back and tied at the back. Total cost was NoK 9 each.