Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 30. mai 2012

Viktig frist

Klok av skade hadde jeg planlagt å få årets selvangivelse i orden lenge før fristen. Den er i morgen. Det går nok i år også, men det blir litt nervepirrende. Noen ganger vil liksom ikke tallene falle på riktig plass. Jeg snakker ikke om den ene selvangivelsen, men alle vedleggsskjemaene der tallene skal henge sammen.

Jeg kjører på med en knallrød rododendron.
Rododendron Scarlet Wonder


mandag 28. mai 2012

Vårtegn: eksplosjon

Etter "jukse-sommeren" i slutten av mars så har det vært heller kaldt og vått. Det er ikke lenge siden den siste frostnatta. Da varmen endelig kom eksploderte hagen. Mye rakk ikke mer enn å springe ut og så var blomstringen over. Som prydepletreet jeg viste i går og den blå syrinen i sørveggen.
Men syrinen ved låven står flott, og kommer til å gjøre det noen dager til.


Hvite blomster er det også på sibirkornellen


                     
                  Akeleie                                                             Sargeteple

Sildre

Rosehagtorn

Om noen får dager er årets siste vårmåned slutt og sommerens tre står for tur. Måtte det bli en solrik og deilig sommer, med mange flotte hagedager.

søndag 27. mai 2012

Tilbake etter pause

Det er skummelt å ta noe for gitt. Plutselig måtte jeg også senke tempoet. Kanskje kom ekstremvarmen like uforberedt på meg som på prydepletreet.
Den blomstringen er over for i år. Jeg har overlatt alt til andre de siste dagene og samlet krefter til ny innsats senere.
For her har den siste veden blitt kløyvet. Det er blitt ryddet all sagflis fra kappingen.

Det er blitt luket.

Og barskiltet er hengt opp over baren på låven.
Dessuten en lang rekke rydde/fikse/ordne som jeg bare fjerndirigerte.
Deilig mat er dessuten blitt servert til alle måltider. 

onsdag 23. mai 2012

Lime og campanulla


Da fargene til kveldens middagsbord ble valgt var det fortsatt kuldegrader ute. 
Lite visste vi at velkomstdrikken kunne inntas ute i strålende sol. Campagnebenken jeg viste i går  fungerte bra selv om jeg ikke rakk å ta noen bilder av den med glass og flasker på.

tirsdag 22. mai 2012

Påvirkning eller inspirasjon?

Jeg har hevdet at i vår hage "drukner" noen krukker med sommerblomster. Hovedgrunnen er at jeg fram til nå kun har hatt fokus på de store anleggsoppgavene som plen, frukttrær, kjøkkenhage og staude- og rosebedene. Jeg har verken hatt tid eller penger til å bruke på sånne detaljer. 
Bryllupsplanleggingen  har gjort at jeg har  hatt øynene åpne for alt mulig pent. 
Nå har jeg gjort et forsøk.
Jeg har ikke latt meg påvirke av hva andre gjør, men blitt inspirert. 
Bortsett fra Stemødrene i front er alt dette stauder. Det betyr at hvis jeg føler for det kan jeg plante dem i et av bedene og så får vi glede av investeringen i flere år.
De 9 timene i hagen i dag har mange synlige spor. Som hortensiabedet midt på tunet.

Da jeg planla bedet brukte jeg et hagedesignprogram fra http://www.rosenholm.se/ Der kan jeg laste opp egne bilder og legge forskjellige planter inn i bildene. Da er det mulig å få et inntrykk av hvordan det blir når plantene har vokst til.




mandag 21. mai 2012

Solnedgang

Halv ni i går kveld var det en fantastisk solnedgang og mannens flotte veteranbil sto strategisk plassert. 
Jeg har verken kunnskap eller kamera til å fange stemningen helt, men dette ble det beste av de bildene jeg tok.























Vi er usannsynlig heldige som bor her.

søndag 20. mai 2012

Ikke bare ute

Det var for vått til hagearbeid i dag tidlig, så vi gikk inn på låven. Etter dagens innsats ser det slik ut.























Vi planlegger selvsagt med strålende sol på bryllupsdagen. Backup-planen er å ha velkomsten her i "ner-låven".
Med stor ydmykhet støvsuger jeg gulvbordene. De ble resirkulert fra den gamle tømmerlåven fra 1700-tallet da den nye låven ble bygd i 1937. Tenk 75 år er låven i år og får oppleve sitt første bryllup.

Ute har vi selvsagt også vært. Måtte bare været holde seg slik en stund fremover.

lørdag 19. mai 2012

To hagedager

Når været er slik som det har vært nå, og jeg er usikker på hvor lenge det holder så er jeg i hagen så mye jeg kan.

Jeg er enda ikke ferdig med våroppryddingen i alle bed, men det begynner å hjelpe. Det ser unektelig bedre ut når bed og trær har fått stikket kant og det er fylt på med ny jord.
   
Dette er et et prydepletre som nå står full av knopper. Et par dager til og hele trekronen blir dekket av mørk rosa blomster.

Åkeren bak er helt nyharvet. Det er faktisk 19 dager senere enn i fjor. Jorda må være ganske tørr for at harvingen skal bli vellykket. Med alt regnet som har kommet er det vært helt umulig å kjøre ut på jordene før.

Et av pæretrærne blomstrer nå. Pollineringstreet blomster ikke, så noe frukt kan vi nok ikke forvente i år.



torsdag 17. mai 2012

Russefrokost

For nøyaktig 10 år siden inviterte vi til russefrokost i huset i byen. Jeg hadde sjekket litt hva som var ønsket på bordet. Melon, juice og brus var bestillingen. Jeg plusset på med mer frukt, hjemmebakt brød, ost, litt kjøttpålegg, syltetøy, melk, te og kaffe. 

Fantastiske KV-musikken stoppet faktisk opp i gata vår klokka åtte og spilte for oss.

Veloppdragne gjester som tok av seg på beina.
Dette var før vi fikk digitalkamera, så jeg har scanna bilder fra fotoalbum.

Her på gården er selvsagt flagget heist i dag. 


Gratulerer med dagen.




onsdag 16. mai 2012

Ny stol

For en stund siden fikk vi tilbud om en stol. En håndbrodert stol. Vi sa selvsagt ja. Nå står stolen foreløpig i spisestua, men den skal nok opp i stua til slutt.

Her er det ingen hektiske forberedelser til i morgen. Skjorta til mannen henger i skapet og min bunadskjorte tar jeg fort.

En langpanne med fløtegratinerte poteter skal medbringes til fellesmiddag kl 16.00.

Værmeldingen mer enn antyder at det blir innevær for oss som ikke må ut på formiddagen i morgen

mandag 14. mai 2012

Vårtegn - rabarbra

Jeg har aldri høstet rabarbra før 17.mai noen gang før. Til tross for netter med frost har rabarbraen klart seg.
Jeg skjærer ned rabarbra flere ganger gjennom sesongen og lager rabarbrasuppe. Den fryser jeg ned. Senere kan den brukes som  suppe til dessert, eller jeg blander i mer vann (og sukker) til leskedrikk.

Endelig har også tulipanene kommet. Disse høyreiste i dyp burgunder står ved bryggerhuset. 

søndag 13. mai 2012

Glassmagasinet

  

  

Jeg kan hente servise, glass og bestikk fra egne hyller. De første hvite tallerkener ble kjøpt for 16 år siden, da oppdaget jeg at IKEA hadde noen til 5 kr/stk. Det er ikke mer enn det et par papptallerkener koster. Etterhvert har prisen økt, men jeg mener det er verdt investeringen. Så har vi hyller nok til å oppbevare alt også.

For noen dager siden holdt jeg "vareopptelling" for å finne ut hva som mangler. 30 flate må vi ha, mer asjetter (fordi forretten ikke kan serveres i dyp tallerken) og 25 telysestaker til desserten.

Før kjellerrommet fikk endret status fra oppbevaring av maling og kjemikalier til "glassmagasin" så ble det fullstendig tømt og malt fra topp til tå. Takhøye IVAR-hyller rommer masse.

 

lørdag 12. mai 2012

Rehearsal dinner

Vi har hatt vår "rehearsel dinner" i kveld.I amerikansk tradisjon er det er middag for bryllupsgjestene kvelden før bryllupet.


Her er det enda noen uker igjen (heldigvis) og middagen var en øvelse for kjøkkengjengen. Rett og slett et lite matlagingskurs etterfulgt av komplett bryllupsmeny med tilhørende viner. Veldig vellykket. Vi føler oss privilegerte som får sånne unge, reflekterte og hyggelige folk på besøk.


Vi har nemlig leid inn en gjeng som ikke har mat som fag, men som er drillet i å holde tiden. Hvordan ting skal gjøres har jeg lært dem, de kritiske punktene har vi funnet sammen og nå skal jeg renskrive arbeidsplanen.


Vi fant ut at forretten ikke kan spises ut av dyp tallerken (det hadde fått servisekabalen til å gå opp lettere), at vi må ha påfyll av poteter og kjøtt og at desserten var akkurat passe stor. 


Utover å vise disse bildene av forrett og hovedrett så sier jeg ikke mer om hva dette er før senere.
   

torsdag 10. mai 2012

Veldig vått

Det plager meg vanligvis aldri at lista over det som jeg skal gjøre ute i løpet av våren er lang. Det gjør det nå. Dette hører selvsagt ikke med til verken kriser eller katastrofer, men været begynner å bli en stor irritasjon.
Det har kommet nesten 10 cm regn siden påske. Det er faktisk nesten 3 ganger mer enn normalt. Her er det så vått nå at det tar lang tid før vannet forsvinner ned i bakken.
Perleblomstene lyser flott opp i bedet. Skogskjegg som står rundt vokser også bra. Men det er så sørgelig uryddig i bedene. Jeg har ikke rukket runden rundt med å klippe ned restene fra i fjor enda.
Settepotetene har aldri hatt så flott groer der de fortsatt ligger i kjelleren. Det er helt umulig å få frest opp området der de skal settes. Våt leire er lite medgjørlig.

Her skal det plantes hvite Hortenisa, blå Storkenebb og rosa Akeleier, men ikke engang besøk på et hagesenter frister.

Skal vi forenes i en sol-dans?

Mens jeg venter på annen værtype skal jeg brette sammen en tørr klesvask, og sy de siste bordkortene til bryllupet


mandag 7. mai 2012

Vårtegn - fruktblomstring

Kirsebær- og plommetrærne står i full blomst.
Kirsebær
Plomme
Men det var frost i natt, så spørsmålet er hvor mye frukt det blir til høsten. Lite insekter er det fortsatt.

Det som trives veldig godt er løvetann. Fargerik er den om ikke noe annet.

søndag 6. mai 2012

Arbeidsleir

Lista med ugjorte oppgaver blir heldigvis mindre og mindre. Etter er hel helg med brudepar og brudens bror som arbeidsstyrke har det virkelig monnet. Dette er de mest synlige sporene.

40 kvm nytt gulv på låven.

En ny liten vegg. Bak denne veggen skal det bygges opp et enkelt anretningskjøkken.
Innendørs ble det limt "diamanter".

lørdag 5. mai 2012

Dekketallerkner

Et hett tips førte oss til Nille på torsdag. Etter besøk i to butikker har vi dekketallerkner nok til flere enn årets bryllupsgjester.

Jeg har vært skeptisk til å bruke noe i plast på låven. Men plast er hensiktsmessig på mange måter: de er lette, de knuser ikke og de koster ikke all verden.

Og når de i tillegg ser helt OK ut. Faktisk ser de veldig bra ut. Og jeg må ta på dem for å få bekreftet at det faktisk er plast.


Dette er bare en av stablene vi trenger.

onsdag 2. mai 2012

Ja, ja

- da var det over! Vårens nest største begivenhet fant sted sist lørdag. Da samlet bloggdamer, som ikke trenger rød løper, seg på gården. Solen hadde skint fra nesten skyfri himmel, så ingen hadde noe å utsette på været.

Det pådekte bordet, som allerede behørig er omtalt flere ganger tidligere, fikk et frisk innslag da Trine kom med bordkortene.

Vi hadde "gruppearbeid" ledet av Pia og Elisabeth spilte ukulele.

Det vi spiste finner dere her, men dere kan få en liten titt.
Flotte bilder som jeg har fått låne av Ann Sissel.

Jeg var heldig og fikk ei pute jeg faktisk har ønsket meg: Nøttepute fra Slengkyss. 
Det er ikke umulig jeg kan tenke meg å bruke spisestua til sånne gjester flere ganger. Eller låven hvis vi blir riktig mange.