Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 31. januar 2012

Palletrend

Da vi var vel installert på gården vinteren 06/07 så manglet jeg noe å legge gjestemadrasser på i kjelleren.

Hva fantes det mye av her? Jo, paller. Dermed ble det lagt paller langs en hel vegg i det ene kjellerrommet. Tre madrasser ble det plass til.
Den gangen ante jeg ikke at pallesengene mine skulle bli en del av en av de mange interørtrendene som skulle komme.

Når hageputene ikke brukes ute, det er vinter eller regnvær, så pynter de litt ekstra opp i dette multirommet.

Veldig glad er jeg for at vi slapp denne jobben:
Hele hovedbygningen har faktisk fått "ny" kjeller. Den gamle gråstenmuren ble fjernet sten for sten og det ble støpt ny i betong. Dette arbeidet startet på slutten av 1930-tallet og ble avsluttet med rommet på bildene over i 1986. Hullet i gråstenmuren tilsvarer det midterste vinduet på bildet helt øverst.


mandag 30. januar 2012

Håpet er grønt

I et midtgangshus ligger det to rom på hver side av midtgangen i hver etasje. I andre etasje var det ene rommet på høyre side av midtgangen blitt delt i to en gang i løpet av 1940-tallet.

Ganske tidlig i planleggingsfasen bestemte vi at den delen som lå med dør ut til gangen skulle bli vaskerom. Ja vaskerom med symaskin og strykebrett, og plass til alle mine hobbysaker.
Utrolige 4 meter med skap. Det høye til høyre har kurver til skittentøy. Hver kurv rommer akkurat en maskinfull. 
Det er bra at dette ikke er noen interiørblogg, for stolen plasser slett ikke inn. Men enn så lenge har ikke ny stol stått på den prioriterte listen.


I den andre kortsiden av vaskerommet har vi tørkeplass. Snorer er hengt opp med 10 cm mellomrom så det er plass til 4 vaskemaskiner med tøy. På den prioriterte listen står egentlig en mer forskriftsmessig varmekilde. Det er vifte som trekker ut all den varme og fuktige lufta så tøyet tørker til dagen etter. Opprinnelig var gardiner bare en midlertidig løsning. Nå ser jeg at gardiner faktisk er mer praktisk enn skyvedører. Gardinene kan trekkes helt ut til hver side og det er lett å henge tøyet.

Når det gjelder fargen. Jeg ville at rommet skulle få en lys farge og at den måtte passe til den mørk kremgule i gangen. Den skulle også være helt annerledes enn den kjøkkengrønne  og det baderomsgrønne. Derfor ble det: 3010 B90G

Jeg har tidligere skrevet om vaskerommet her.





søndag 29. januar 2012

Grått, men slett ikke trist

Jeg er veldig fornøyd med den lysegrå (2502-R) fargen jeg valgte til gjesterommet. Den skifter litt nyanse etter hvilket lys det er i rommet.

Rett før jul i 2005 så det slik ut på bakken utenfor husveggen. Vi hadde satt sønnen og kameratgjengen i gang med å rive tak og vegger i dette rommet. 

Rommet på snaut 40 kvm var blitt delt i 4 små rom på slutten av 1940-tallet og hadde vært leid ut til bolig og verksted.


Veggene var kledt med porøs huntonitt og det hadde ikke vært noen isolasjon mot loftet.

 Vi visste at dette rommet skulle brukes til soverom og bad, men det tok litt tid før vi fant ut hvordan.





Hele denne delen av 2.etasje hadde ikke vært i bruk på mange år. Pipa i hjørnet ble revet på slutten av 1940 tallet.


Det var mange hensyn å ta:
Vi ønsket 2 bad; et med inngang fra gangen og et med inngang fra vårt soverom.
Gjesterommet måtte være bredt nok til seng.
Vi ønsket vindu i det store badet.
Fordi vi ville ha synlig bjelker så måtte veggen til badet plasseres nøyaktig under en av dem.
Det skulle være plass til garderobeskap på gjesterommet.
Trappa på gangen gjør at plassering av dørene til gjesterommet og det lille badet bare så vidt gikk opp.
Døra fra vårt soverom og inn til badet skulle plasseres slik at det var plass til seng og nattbord på samme vegg. (Dette er den eneste nye døråpningen vi lagde i en tømmervegg.) I planleggingsfasen tegnet vi også inn møbler. Hvis vi ikke hadde gjort det så ville vi sannsynligvis stått der til slutt med møbler som ikke fikk plass.

Badene ble slik. Og soverommet vårt slik.

lørdag 28. januar 2012

Bloggkategorier

Silje er blant dem som har tatt Lises utfordring/oppfordring virkelig på alvor. Hun har kommet med innlegg hver dag fra forskjellige bloggperspektiver.

Jeg tenkte at jeg også kunne delta, men noen linjer ut i samfunnskritiske "Jeg vil bo på hotell når jeg blir 90" innså jeg at dette konseptet ikke var for meg.

Men Elisabeth innerst i veien har vært en god rosablogger, det var også Lise selv på onsdag med hele 1,2,3 innlegg. Interiørblogging blir slik i  Siljes penn. Matblogging var en annen kategori, og slik Ingrid gjør det. Mekkerne har laget et speedblogginnlegg.

Lise har forresten satt igang en kåring av årets fjaseblogg. Som hun selv skriver: Det å fjase er en kunst. Mestrer du den ikke, fjaser du heller ei. 

Når jeg leser noen av bloggene på lista så blir jeg gang på gang imponert over temabredden, innholdet og formen. Jeg har innsett forlengst at jeg er sjanseløs, og kommer til å holde meg til hus og hage på den måten som jeg har gjort til nå.

Derfor går jeg over til de siste ukenes tema: bilder. Nye 594 ble hentet på onsdag.

Nå skal jeg legge inn den nest siste bestillingen i denne omgang. Nå dreier det seg om 680 bilder til albumet forårets brudepar fikk i gave. Det ble tatt over 2000 bilder så jeg har hatt en stor sorteringsjobb først.

Grunnen til hastverket? Fotoknudsen har hatt tilbud på 49 øre/bilde. Nå er det 39 øre, forutsatt ordre på over 500 bilder.

Forøvrig har jeg tatt det store skrittet å laste ned Google Chrome som nettleser. Jeg prøvde med Firefox også, men ble ikke helt venner med den.

tirsdag 24. januar 2012

Søkeord og vaser

Det er mange som har skrevet om hvordan folk plutselig kommer innom bloggen. Og jeg har lest om hvor mye rart/forskjellig som folk søker på, enten på Google, Kvasir, Ask eller andre søkesider.

Jeg vil tro at de aller fleste som kommer til meg på denne måten blir skuffet. Interørstiler var noe jeg skrev om da jeg ikke visste at det var forskjell på interørstil og interørtrend. Her i huset er det hvertfall ikke mye trender. Jeg ble litt sjokkert over at herskapelig interør også førte til meg. Det har jeg da aldri skrevet. Men et ord i en kommentar er nok. Den som skrev LADY 20 maling ble sikkert også oppgitt. Her i huset har vi ikke brukt noe annet enn LADY 40 olje (halvblank). En har også søkt etter Øystein Sunde. Rett nok skrev jeg et innlegg om sokker som forsvant i vaskemaskinen. Bryggeri i Drammen, dusj rett vegg og montere låvebru er andre søk. Jeg har skrevet om Wriedts bryggeri, men sikkert ikke på det nivået som søkeren hadde behov for. Vi har dusj på rett vegg på badet vårt. Og siden det er få typer på markedet så ligger bildet av vår dusj høyt opp på trefflisten. Men montere låvebru - det har jeg aldri skrevet om.

På fire punkter jeg jeg derimot sikker på at søkeordene har ført dem til riktig plass: firkanta/hekla grytekluter, eplemost, løkholder og vaske mikrobølgeovn. Jeg har lagt ut oppskrift på gryteklutene mine, skrevet om hvordan jeg lager eplemost, hvordan jeg bruker løkholder og hvordan jeg vasker mikrobølgeovn

I dag har jeg ryddet i noen kjøkkenskap og fant en svært retro vase som ikke passet noe særlig inn her i huset. Men så fylte jeg ris oppi for å kunne sette telys inni. Vips så fikk jeg en helt nydelig lykt.

Sammen med et tinnfat med frukt og to plommesyltetøyglass fra Nøstetangen glassverk så ble dette riktig så flott.
















mandag 23. januar 2012

Sannsynlig unyttig for andre enn meg

Alle som har besøkt meg etter nyttår har forstått at det er bilder som er tema for tiden. Jeg fant endelig ut en metode som forenkler arbeidet med å legge bilder i kronologisk rekkefølge. Dette må jeg gjøre når det har vært flere som har tatt bilder. Det er nemlig sjelden av klokka på fotoapparatene viser riktig og samme tid.

Å ha bilder i kronologisk rekkefølge er lurt når jeg skal velge ut bilder til fotoalbumet, men enda viktigere når jeg skal lage en "film" med photostory eller Windows live movie maker.  Akkurat til denne mappen skal jeg også lage en fotobok.

Jeg legger alle bildene inn i en ny mappe. Så åpner jeg denne mappa to ganger og legger mappene ved siden av hverandre. Begge mappene blir sortert etter navn. Jeg starter med de bildene som er mest nøyaktig tidsmessig og gir de nye navn: 001å, 005å,010å........    Det er viktig å begynne med 0 først, ellers vil sorteringsvertøyet legge 10 etter 1 og 100 etter 10. Jeg legger initial for fotograf bak hvert tall.

Her er en tur med Skibladner, og vi var fire som tok bilder. Jeg har gitt nye navn tom 332. Noen ganger må jeg spe på med noen ekstra bokstaver etter initalen for å få plassert alle bildene. Men det er kanskje bare jeg som tar på meg jobben med å sortere bilder på denne måten?

Ellers gikk helgen vår også med til snømåking og brøyting.
Natt til søndag hadde det blåst så mye at snøen lå langt oppover stuedøra.

onsdag 18. januar 2012

De første bildene

Jeg har hentet de første 543 bildene. Jeg har valgt å gjøre dette i omganger for ikke at bildene fra flere år blir blandet sammen. Nå har jeg oversikt over 2009.










Det er mange som har endret kommentarfeltet sitt etter nyttår.  Når jeg skal kommentere på flere av de som har innebygd kommentarfelt under innlegget så går min PC i passiv, og ingenting virker. Jeg må tilbake til startsiden. Jeg trodde det var min PC det var noe i veien med, men idag testet jeg på jobben og det fungerer ikke der heller. 

Jeg har sett at det er flere som sliter, og mange gode forslag er kommet.  Jeg endret mitt kommentarfelt tilbake til forgrunnsvindu igjen. Det kan hende dette bare er en barnesykdom og at alt ordner seg etterhvert.

tirsdag 17. januar 2012

En hyggelig gjest

hadde med seg en flott gave.

mandag 16. januar 2012

232

Sommerens store fest er under nøye planlegging. Og jeg er på jakt etter vaser og telys/lyslykter. Så salgshyller på Nille var midt i blinken.

Med det som sto i kjelleren fra før er vi nå passert 232 telysestaker, vaser og lyslykter. Det kan hende at vi begynner å ha samlet nok. De skal fylles med telys og små kubbelys.

Vi trenger nok noen flere høye vaser. Jeg har nemlig en ide om at dette kan bli veldig bra. En enkelt lysestake med vanlig lys satt ned i en stor vase. Ikke bare en vase, men ca 10 slike.

lørdag 14. januar 2012

Trekning

Jula er definitivt over - også her. I går var det 20.dag jul. I gammel tid ble jula jaget ut med et bjørkeris eller sopelime. Tyvende dag jul var den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. På primstaver er symbolet blant annet en feiekost

eller et drikkehorn som var snudd på hodet for denne dagen. Det oppnedvendte, tomme drikkehornet viser at juleølet skulle være drukket opp.

Jeg må vel innrømme at man virkelig må legge godviljen til å ane at symbolet på min primstav er et drikkehorn oppned.

Det tar nesten like lang tid å rydde bort jula som å pakke den ut. Kassene står nå nesten klare for loftstrappa. Tidlig i uka ble juletreet bokstavlig talt ribbet. Jeg foretrekker å klippe av greiene helt inntil stammen. Da slipper jeg barnåler over hele huset når det bæres ut.  



   
Årets bursdagstrekning er blitt gjennomført og disse redskapene



går til Bondekona.

fredag 13. januar 2012

Mer om farger

En av de flotteste detaljene i gangen vår er dørhengslene på ytterdøra. Døra er fra midten av 1700-tallet og har sin opprinnelige maling på innsiden.
For å redusere varmetapet ut gjennom den uisolerte døra på vinteren har vi satt inn en ny ytterdør innvendig i gangen. Da fikk vi et vindfang. Den nye døra ble laget etter våre tegninger på Dørfabrikken VatnestrømForeløpig er døra bare beiset. Nå har jeg bestemt meg for at den skal hvitmales.
Sånn så det ut i gangen før vi begynte å pusse opp.Gangen ble kledt med panel på 1950-tallet. Gjennom årene hadde det mørknet veldig, så gangen fremsto ganske dyster.
I vindfanget har jeg satt en IKEA-kommode. Den ble fornyet med maling og nye håndtak.
Den opprinnelige trappa til 2.etasje ble byttet ut allerede i 1950. Den ble plassert på låven mellom 2.og 3.etasje der.  Den "nye" trappa passet slett ikke til huset. Det gjorde heller ikke dørene som ble satt inn samtidig.










Vi satte på ny megler, og med noen strøk hvit og grå maling ble trappa straks bedre. Vi fant de gamle dørene på låven.  Vi fikk laget nye karmer og stapelhengsler og har satt dørene tilbake på plass. I gangen er det dører til garderoben, kjøkkenet og spisestua. 

Fargen på veggene er 2020 -Y30R og jeg har brukt LADY olje 40 (halvblank). Alle lister og tak er samme type maling i fargen Hvit. Den samme fargen er også brukt på gangen i 2.etasje. 

Denne fargen så jeg på en vegg i 1994. I "min" fargehandel fikk jeg låne den store fargeviften og fant fort ut hvilken NCS-kode denne fargen hadde. Vi så ingen grunn til å lete etter annen farge til gangene da vi begynte å male her i 2006. Vi har et hus med mange farger. For å kunne finne dem eller velge dem er jeg helt sikker på at det har vært en fordel å forstå NCS-kodene; den lille tall og bokstavkoden som står på alle malingsspann og på noen fargekart. Det er kjempeenkelt og et helt ny verden åpnet seg for meg. 

 Jeg har skrevet om NCS-kodene herJeg har også skrevet om alle fargene våre her.




onsdag 11. januar 2012

Påminnelse

Jeg minner bare om at fredag den 13. kl 22.00 så trekker jeg hvem som skal få potetskreller og stor rotkniv (Victorinox) og knivsliper (Fiskars). For å være med i trekningen så må du ha kommentert den siste uka.

 

søndag 8. januar 2012

Vellykket middag

Det er stas når middagen glir slik jeg hadde tenkt. Det virker sikkert uoverkommelig for mange å lage seks retters middag. Noe av hemmeligheten er å velge mat som kan gjøres nesten ferdig og at det er få matvarer til hver rett.
      
1.Scampi med aspargesrisotte og balsamicocreme
2. Blomkål og safranshot med bacon
3.  Helstekt okse indrefilet, rødløkskompott, rosenkål, honningstekt persillerot og saus
         
4. Eplesorbet
5. Innbakt brie
6. Sjokoladefondant med vaniljeis og bær

Første rett kom på bordet 18.45 og den siste 22.30. Jeg satt tilbords og spiste, men hadde hjelp av 3 av de andre til å få tallerkener inn og ut. Mannen i huset ordnet med det som skulle i glassene. Bursdagsbarnet hadde selvfølgelig ingen oppgaver, bortsett fra å ha det hyggelig.

Et av de kritiske punktene en slik kveld er alt det brukte serviset som kommer inn på kjøkkenet. Det ble stablet så tett og systematisk, at kjøkkenbenken ikke virket overfylt.

Jeg skal legge alle oppskrifter i Mat i bestemorshage.


fredag 6. januar 2012

Synkronisering

Jeg sorterer fortsatt bilder. Blant annet fra noen store selskaper der flere fotograferer. Noen ganger (ofte) har jeg tatt på meg å organisere bildene. Det innbærer blant annet at bildene skal legges i riktig rekkefølge, altså kronologisk. Bildeprogrammet sorterer det lett selv. Problet ligger i at klokkene i fotoapparatene ikke er synkroniserte. Dermed ligger bildene i vill uorden.
Så neste gang det skal være selskap med potensielt flere fotografer her på gården, så skal kamerane vise samme tid. Da er det enkelt å endre navn på alle bildene fra 0001 og oppover. Da vil de alltid ligge i riktig rekkefølge. det er velog hyggelig å sende en DVD med bilder sammen med takkekort til alle gjestene.

Ellers skal dette bli til 6 retter for 14 personer. Det ser ikke så mye ut, men jeg har sjekket flere ganger. Ja, scampiene ligger i fryseren.
Jeg skal legge ut alle oppskrifter, og kjøreplan.

torsdag 5. januar 2012

Nyttige e-poster

I romjula dumpet en bot for ulovlig passering av bompengestasjon ned i postkassa vår. Bilnummeret var på den bilen jeg alltid bruker så mistaken ble umiddelbart plassert, til tross for at jeg bedyrte min uskyld. Vi har dessuten Autopass i bilen.

Jeg kunne heller ikke huske at jeg på noe tidspunkt hadde vært i dette området eller passert denne bomstasjonen. Men hvor hadde jeg egentlig vært en sen kveld i oktober? Husker du det? For eksempel 18.oktober kl 21:15?

Heldigvis fant jeg raskt ut at jeg hadde sendt to eposter, en litt før og en rett etter dette tidspunktet, sånn at det faktisk var helt umulig også ha rukket å vært lovbryter. De neste på lista var de voksne ungene. Selv om de begge har egne biler, så hender det at vi står for velvillig utlån av bil. Begge ble sjekket ut av saken.

Mens vi ventet på at bompengeselskapet skal ha en vanlig arbeidsdag i jula, så leste jeg dette i avisa:

Hvis brannbilen kan få bot uten å ha vært der, så kan vel vi få det også. Og det var det. Punsjefeil, sa dama i bompengeselskapet. Og saken var løst fortere enn vi hadde forventet.

Bompengeselskapet registerer bilnummeret fra foto tatt ved bompasseringen. Det er klart at et tall feil i bilnummeret sender bot til helt feil bileier. Så moralen er: sjekk godt før dere betaler en bompengebot.

onsdag 4. januar 2012

Feiring

Den 13.januar er det 2 år siden jeg postet det første innlegget i Bestemors hage. Det har blitt mye om hage, men også om mat, jul, farger og gammelt hus.

I løpet av de siste dagene har jeg rundet 90 følgere og kommentarene har drysset inn. Jeg har bestemt meg for å gjenta forårets "jubileumsgave".

Altså; potetskreller og stor rotkniv (Victorinox) og knivsliper (Fiskars) trekkes blandt de som kommenterer helt fram til 13.januar.
          
Jeg lager mye mat og vet at gode redskaper er viktig. Likevel trenger ikke gode redskaper å koste alle verden, noe disse er gode eksempler på.

tirsdag 3. januar 2012

Gjærbakst



Dette er ikke dagens produksjon. Jeg har fortsatt med å sortere bilder for å bestille papirkopier.

Men jeg har lagt ut en beskrivelse av laging av gjærdeig og oppskrift på horn på Mat i bestemors hage. Flere oppskrifter på gjærdeig kommer etterhvert.

mandag 2. januar 2012

Å smi mens jernet er varmt

Det var enklere før, da filmen med 24 bilder ble levert til fremkalling og kopiering. Etter noen dager sto man med konvolutten med papirbilder i handa. Jeg klebet bildene ordentlig  inn i album lenge før noe het scrapbooking. Med digitalkamera så er masse bilder bare blitt liggende på PCen.

Jeg kan selvsagt ikke tenke meg tilbake. Det er flott å se på bilder på skjermen, og det finnes mange måter å presentere dem på. Men jeg liker fotoalbum, og vil ha det også. Jeg har klart å følge opp inntil 2009, men nå lå det mange tusen bilder fra tre hele år og ventet. Vi har vært i tre brylluper og i andre store feiringer. Det er bilder fra tre juler, tre utenlandsturer og masse arbeid på gården. I albumene har jeg heldigvis samlet invitasjoner, sanger, billetter og annet som jeg bruker når jeg skal sette bildene inn. For nå er bestillingen fra 2011 snart klar. Det er blitt 328 bilder så langt, men må nok plusse på noen flere bilder av hagen i full blomst.

Før jeg gir meg nå så skal jeg også gå gjennom 2010 og 2009. For nå har fotolaboratoriene gode tilbud. Jeg har funnet et som tilbyr 10x15 bilde til 49 øre per stk.

Så en av mine planer for 2012 er nettopp å få orden på fotoalbumene.

søndag 1. januar 2012

Velkommen 2012

Godt nytt år!
Jeg viser utsikten ut av spisestuedøra. Jeg har planlagt å ta bilder ut her hver søndag hele dette året. For her kommer det til å skje ganske mye etterhvert. Først ser det ut til at vi får vanlig norsk vinter.

Om noen få dager går jeg inn i mitt tredje år som forfatter av Bestemors hage. I høst bestilte jeg en trykt utgave av 2010 fra Blog2Print. Og snart vil jeg bestille boka fra 2011.
Mitt første innlegg i 2010 dreide seg om nytt kjøkkenbestikk. Vi har enda ikke klart å finne et. Det neste jeg skrev om var badene våre. Det koblet jeg til NIB (Norske Interiørblogger). Og jeg fikk min første kommentar! Jeg fortsatte å skrive om farger, og har tenkt å gjøre det igjen.

Etter snart 2 år har jeg hatt 31.512 besøk og nesten 100.000 sidevisninger her. Fordi jeg har spredt meg på flere steder så kan jeg plusse på enda 31.000 besøk.

Vi starter det nye året med flere feiringer av et familiemedlem, og den første før vi rekker å rydde bort julepynten. Det er også lagt fremdriftsplan for den viktigste feiringen så langt på gården - bryllup i slutten av juni. Før det blir det konfirmasjon til en nevø. Altså blir det mye å skrive om fremover.