Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 31. oktober 2011

Opprydding

Etter at malejobben var over har jeg ryddet på Jul i bestemors hage. I fjor hadde jeg ambisjoner om å samle alle mine oppskrifter og annen informasjon på en nettside. Jeg kom et stykke, men ikke langt nok. Nå har jeg fylt og ut. Fortsatt ligger nesten 20 oppskrifter halvferdige på Utkast, men i løpet av noen få dager skal alt være klart.

For det er mulig å begynne å tenke på at jula nærmer seg. Og nå fungerer lenken i høyre siden her så det er bare og starte planleggingen

lørdag 29. oktober 2011

Virkelig høstsuppe

I går lagde jeg oksehalesuppe for første gang. Jeg bruker ofte oksehaler når jeg skal koke en god kraft, men jeg har ikke brukt oksehalekjøttet i suppe før. Det ble en kraftig høstsuppe.

Oppskriften fant jeg på dagbladet.no. Den  var beregnet på 4—6 personer. Jeg seksdoblet og da var det nok til 22. Med mer grønnaker hadde det holdt til minst 6 til.

1 ½ kg oksehaler
3 ss rapsolje (jeg brukte vanlig margarin. Jeg synes at det spruter mindre.=
4 gulrøtter
2 løk
3 fedd hvitløk
4 dl rødvin
vann
ca. 2 ts salt
nykvernet pepper
1 laurbærblad
1 ts tørket timian
1 ts rosmarin
2 skiver kålrot
2 skiver sellerirot
100 g bacon

Jeg kjøpte frosne oksehaler. De er delt i passe tykke skiver. Noen store matbutikker har det fast i frysedisken. Andre butikker må bestille.
Varm oljen i en gryte eller stekepanne, og brun alle kjøttbitene på sterk varme. Ta det porsjonsvis, slik at du greier å holde varmen i panna hele tiden. Ha bitene over i en stor gryte.

Skrell og del gulrøttene i skiver. Skrell løkene og del dem i båter. Grovhakk hvitløkfeddene. Ha alt dette i gryta, og hell over rødvin og nok vann til at det dekker. Ha i halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper og resten av krydderiene. Sett på et lokk, og la det stå og småputre på plata i tre timene.
I mellomtiden renser du resten av grønnsakene og deler dem i fine terninger. Baconet deler du i mindre biter og bruner i en stekepanne.

I oppskriften går det fram at oksehalebitene skal være hele. Jeg synes det var mer hesiktsmessig å ta alle oksehalebitene ut av kjelen og skjære av kjøttet. Det er mye fett på oksehaler, det fjernet jeg også. 

Ha kjøttet og grønnsaker i kjelen og kok til grønnsakene er møre. Tilsett mer væske ved behov, avhengig av om du ønsker en kraftsuppe med grønnsaker og kjøtt i, eller grønnsaker og kjøtt med kraft. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer av krydderurtene.

Det er ikke poteter i denne suppa. Dagbladet foreslo å servere kokt ris til.  Jeg serverte nybakte Tebirkes.

Vi skal varme opp restene til dagens middag. Det som er igjen da av deilig kraft skal jeg sile jeg av og koke den inn til sausbasis.

torsdag 27. oktober 2011

Operasjon dagsverk

Bilde: "Ikke se så svart på det"Som både Tovepia og Pia har foreslått til innlegget på fredag så har Rwanda med operasjon Dagsverk å gjøre.

Og sist lørdag jobbet fire ungdommer fra Eiker videregående skole på gården. Jeg hadde sett på værmeldingen og forsto at været sist lørdag egnet seg godt for den store jobben. Dessuten hadde jeg bedre tid sist lørdag i å passe på.

Men først litt mer om OD. Poenget er at alle elever i grunnskolen og videregående skole skal gi en dags arbeid til ungdom i et land som har behov for hjelp. I år er det bedre skolegang i Rwanda som er målet for arbeidet og innsamlingen.


Rwanda en svært ung befolkning. Dette er en konsekvens av krigen og folkemordet, samt stor spredning av hiv/aids. Behovet for utdanning er stort.  Selv om nesten alle barna i landet starter på skolen, så slutter fire av fem før ungdomsskolen. Det mangler skolebygg og kvalifiserte lærere, skolebøkene er dyre og ekstrem fattigdom hvor familiene ser seg nødt til å bruke barna som arbeidskraft.

Jeg brukte våre lokale ungdommer til en "drittjobb"; å tømme møkkakjelleren. Nå har det ikke vært hest på gården siden tidlig på 1980-tallet, griser ikke etter 1976 og de siste kuene flyttet ut i 1969. Så fersk møkk var det ikke, nærmere kompost. Men det skulle gjøres.

Nå hadde jeg allerede kjørt ut en del av denne komposten og brukt i alle de nye bedene. Men sånn så det ut i 2005.













Og sånn så det ut da ungdommene dro.





















Nå kan denne kjelleren brukes til oppbevaring. Til våren skal låven ryddes grundig, før en stor fest vi skal ha. Da er det greit med et lagerrom litt ute av syne.
Og bak låven ligger det nå en stor haug med kompost som skal brukes i blomsterbed og kjøkkenhage til våren.

I dag har det vært en ny dagverkarbeider på gården. Her er det alltid noe å gjøre.

onsdag 26. oktober 2011

Bare på liksom

Fortsatt står bordet dekket i spisestua og alt skal bare ryddes vekk ubrukt.






















Det har vært besøk her i dag. Det har vært laget mat.

Jordskokksuppe
Marinert fårefilet med rødvinssaus, poteter og grønnsaker
After eight pære
Og vi har bakt. Blant annet denne.
Hva har egentlig foregått?

tirsdag 25. oktober 2011

Blått

Jeg rakk ikke å skrive noe om Rwanda på lørdag. Da kan det vente litt til.

Det siste penselstrøket med blått ble tatt i natt. I ettermiddag skal jeg henge opp gardiner og noe på veggene. Veggfargen er 3020-R90B. Jeg tror at den vi har på soverommet er Gustaviansk blå. Den har NCS koden 3010 -R80B. På kodene kan det se ut som om fargene er ganske like, men det er de ikke. Spisestuefargen er blåere. Den har også mer farge i forhold til grått. Jeg har skrevet om NCS flere ganger

Spisestuefargen ble valgt for å passe til et maleri som henger på den ene kortveggen.

mandag 24. oktober 2011

Oppdatering

Jeg rekker i mål før onsdag!

Nå er det bare litt av taket og kortveggene av spisestua som skal males. Det skal jeg sette igang med nå.I morgen skal jeg hente blomster, pynt og mat. Så her blir det høyt tempo videre.



Jeg er så glad for at spisestua også har fått vegger med det flott skinnet som jeg liker så godt. Alle krystallene i lysekronene fikk kjærlig omsorg i går. Så i morgen dekker jeg festbordet.

fredag 21. oktober 2011

Tidsfrist

Jeg trenger veldig ofte en tidsfrist!

Spisestua har stått i stampe, men nå ble det fortgang. På onsdag skal det dekkes til fest.
Grunnen til stampen har vært malingen. Den gangen i 2006 så valgte jeg linoljemaling i spisestua. Det var fordi veggene var satt inn med linolje en gang for 50 år siden. Det var nok veggene i resten av huset også, men i spisestua var veggene mer "klebrige".


Jeg kjente ikke til hvordan linoljmaling fungerer og ble overrasket (sjokkert) over at den ikke tørket. Vi rakk til slutt et strøk nummer to før vi flyttet inn. Men det siste, og dekkende strøket, rakk vi ikke.  Så har tiden /årene gått. Jeg var ikke fornøyd med utseende heller. Rommet var en sterk kontrast til de andre rommene der veggene var malt med halvblank oljemaling. Det "hvite" taket virket gult og trist mot de flotte ordentlig hvite listene.

Når vi nå skiftet ut et vindu med dør, og jeg uansett skulle male den nye verandadøra så var planen å sette igang. Jeg rekker det akkurat, og må nok dekke bordet i et rom med malingslukt.






Først måtte jeg grunne all panel med heftgrunn. Og etterpå skal jeg male med nøyaktig den samme blå fargen som det var.









I morgen skal jeg skrive om Rwanda og møkk. Rar kombinasjon? Slett ikke. Kan noen tippe hvorfor?

Litt kringlerester fra i går ligger i fryseren. Det var noen som ville smake!?

torsdag 20. oktober 2011

Hvor ble denne uka av?

Det er allerede torsdag, og jeg forstår ikke hvor fort uka har gått.

Tre av klippekransene

Det begynner å lukte gjærbakst.  Men alt sammen skal ut av huset. I dag har jeg tatt hensyn til at flere og flere har en form for allergi. En av de åtte klippekansene skal ikke pensles med egg. I den er det heller ikke mandler. Så har jeg satt en deig som er uten gluten og melk. Og en som er uten melk. Disse to porsjonene skal jeg trille ut til vanlige boller. Det kan hende jeg putter rosiner i noen av dem, men de skal ikke pensles med egg.




Det er mange som er allergiske for proteinet i melk og da holder det ikke å bruke laktosefri melk. For laktose er melkesukker. Jeg har derfor brukt rismelk.



mandag 17. oktober 2011

Barnemishandling

Vi snakket om det til middag i dag at vi nok har vært barnemishandlere. Barna i huset måtte delta i alt slags arbeid fra de var veldig små!
Bare 9 og 11 år gamle var de med på å male egne rom i det gamle huset vi hadde kjøpt det året. Akkurat på dette bildet maler den yngste i stua.
                               
Hun pusset kobber også. Mens broren skrudde av alle dørhåndtakene.

 Året etter malte hun kjellermuren mot veien.
Og et par år senere hjalp begge to  til å få jevnet ut et lass med jord.De var vel ikke alltid fornøyd med de kravene/forventningene vi hadde. Men idag er de faktisk fornøyd. De har nok med seg noen erfaringer og litt kunnskap inn i voksenlivet som ikke alle andre på deres alder har.


søndag 16. oktober 2011

Jeg er veldig tradisjonell

Jeg har kjøpt og lest to av julebladene. Og jeg har smugkikket i to til i butikken.
Men det er ikke noe særlig som appellerer til meg. Jeg synes blant annet at det er for mange reportasjer fra utlandet. Jeg er så bekymret for at norske juletradisjoner skal tape i påvirkningen fra andre land. På den ene siden hevder jeg at unge familier må skape egne tradisjoner, samtidig så ønsker jeg jo at disse skal være basert på de norske.

Jeg har brukt helgen til å rydde litt ute og jeg gjennomfører også en stor opprydding på Jul i bestemors hage. Der er det derfor stengt noen dager.

Nå har jeg åpnet et spann med hvit maling. Så der går resten av denne dagen.

fredag 14. oktober 2011

Dans med gravemaskin

Jeg er imponert! Å se dyktige fagfolk i arbeid er et eventyr.
























I soloppgangen i dag startet gravemaskinen i hagen. Ikke noen stor jobb, men veldig viktig. På to steder har vi fjernet noe/en del jord for å legge duk.
Og fylle på med subbus

Begge steder skal på sikt få skifergulv.

For dette er stedene hvor vi har våre hagemøbler. Jeg gleder meg allerede til neste sommer. Da slipper jeg å flytte vekk møbler hver gang jeg skal klippe plenen.
Her på baksiden av huset skal også den tidligere omtale hagestuen plasseres.

onsdag 12. oktober 2011

Nytt fra spisestua

Jeg har drevet med den verste delen av et oppussingsarbeid. Sparklingen. Før det er gjort kommer jeg ikke igang med malingen.

I spisestua har jeg sparklet skjøten mellom vinduskarmen og vinduslista på to vinduer. Det var ikke så mye, men det tar sånn tid.. Jeg skulle så gjerne hatt et sparklekurs.
 
Førbildet til venstre er rett nok fra et annet rom, og med en ekstra foring. Men det var store gliper i spisestua også. Til høyre er karmen etter sparkling, men før maling. 

Denne sparklingen burde jeg selvsagt ha gjort med en gang, - i 2006. Men da strakk tiden overhodet ikke til. Så i valget mellom å kunne flytte inn til jul eller ikke, var det noe/ganske mye som skulle tas etterhvert.

Grunningen av døra og listene har jeg gjort. For mange år siden var jeg helt uforstående til behovet for grunning. Men der har jeg lært bittert. Det første strøket på alt treverk må pusses ned fordi treverket så og si "reiser bust" av fuktigheten i malingen. Nå vet jeg at grunning er mye lettere å pusse ned enn vanlig maling.
 
Jeg bruker pusseklosser med en myk kjerne. Disse pusseklossene/slipesvampene finnes i mange korninger.Jeg synes de er lette å bruke, også på profilerte lister som vi har. Jeg har kjøpt slike pusseklosser i høypris- og lavpris-utgaver. Min helt subjektive konklusjon er at man får det man betaler for.
 
 
 
 
 
 
Det er lett å kjenne etter hvor treverket er blitt pusset.
















Alt pussestøvet må fjernes ellers vil det bli synlig som nupper i malingen.  Jeg vasker med en fuktig mikrofiberklut. Jeg bruker bare rent vann og bytter vann ofte. Fordi kluten vil "henge igjen" i upussa området så blir dette også en kontroll på at alt treverket er godt nok pusset.


La meg si det sånn. Rådene jeg har gitt her er basert på noen tabber og så på noen gode erfaringer.

tirsdag 11. oktober 2011

Høst

Når jeg helt automatisk tenner levende lys på kjøkkenet før middag og jeg helt naturlig har valgt lys i disse fargene - så er det virkelig høst.
Jeg må innse at det blir kaldere og mørkere for hver dag som går. Været er forsatt lunefullt. Solskinn kombineres med masse vind.

Det er fortsatt noe uavslutta utearbeid. Som å ta opp resten av potetene, mer jordskokk og tømme sommerblomstpottene. Og på fredag kommer endelig gravemaskinen.

mandag 10. oktober 2011

Hvor tar sokka mine veien?


Nå har jeg gå gjennom kurven med enslige sokker.
Og det ble faktisk 7 par.       

Vi har bare sorte sokker og kjøper flere like par. Men på et tidspunkt så er det likevel noen det ikke finnes partner til. Da jeg hørte sangen til Øystein Sunde for første gang forsto jeg at dette ikke bare hendte meg.
Karianne sendte en lenke til en flott illustrasjon med løsning  på frustrasjonen.
[Bilde+5.png]

søndag 9. oktober 2011

Kjempevafler

Ingen kan lage like gode vafler som min mor. Derfor bruker jeg samme oppskrift. Vafler og kringle er  gjerne det jeg serverer som kaffemat hvis det kommer masse gjester. Som da det var Åpen hage.

I dag ble det vaffeldag hos oss. Været fristet ikke til uteliv og hagearbeid. Som trøst koser vi oss nå med 2 kjempevafler hver. Normalt går det ca 1 dl vaffelrøre til hver vaffelplate. Mitt nye vaffeljern tar 1,5 dl.




















Her er selvsagt oppskriften hvis noen vil prøve. Dette blir ca 20 vafler av normal størrelse.

200 g margarin
2 dl sukker
1 l hvetemel
1 l melk
4 - 6 egg
1 ss vaniljesukker

Smelt margarin. Ha i resten og visp godt, enten med elektrisk mikser eller ballongvisp.
Det er antallet egg som avgjøre hvor tynn røra kan være. Tykk røre gir tørrere vafler.
Denne mengden margarin gjør at det ikke er nødvendig å smøre jernet. Sukkermengden gjør at det ikke er helt nødvendig med syltetøy på, noe som jeg synes var greit da ungene var små.

Vaffelrøre kan oppbevares i kjøleskap 4-5 dager. Den tykner litt, men bare visp inn litt mer melk.

Etterord: Etterhvert som jeg får meldinger om at noen vil prøve min vaffeloppskrift så blir jeg litt bekymret. Vil de bli like gode som jeg har sagt. Er det passe med melk? Med mel?

Derfor sier jeg: røra skal være ganske tynn. Da blir vaflene best. Det betyr at om røra blir for tykk tilsett mer melk.


Dessuten: etter lang leting fant jeg endelig et jern jeg var fornøyd med. Wilfa med  1400 watt.

torsdag 6. oktober 2011

Jeg vant

Jeg vant en Bobble-flaske
 Mammadamen

Min datter hadde selvsagt hørt om denne flotte og fantastiske flaska, så hun tok gjerne imot. Flaska vil bli  testet på spinningtimer, og der vil den nok også få et større publikum enn jeg kan stille opp med.

onsdag 5. oktober 2011

Støvskya sto

I går kveld hadde vi dugnad på låven. Vi fjernet masse materialer som kan ha ligget der i bortimot 50 år, ja kanskje mer enn det også. Derfor måtte vi hente støvmasker. Litt HMS driver vi tross alt med.
Men jeg ser jo at sikringen av de to høyt der oppe ikke var forskriftsmessig.

Etter at vi hadde sortert vekk noe som kan brukes, så tok vi traktoren til hjelp for å få kjørt resten ut av låven.
Jeg må på låven i ettermiddag for å sope opp og støvsuge gulvet. Og så trenger vi en dag med vindstille for å bli kvitt den store haugen som ligger på jordet. 

Allerede har vi hatt tre store fester på låven, nå planlegges en ny.

søndag 2. oktober 2011

Markens grøde

Det er virkelig stas å hente inn egne grønnsaker. I realiteten har vi bare poteter og jordskokk i år, men så smaker de til gjengjeld svært godt.

Den våte sommeren og jordsmonnet her har gjort at tidligpoteten  Berber først nå har fått passelig spisestørrelse. Det er dessuten en kraftantrengelse å spa opp potetene for det er fortsatt så vått og hardt i bakken.

Men potetene ser fine ut og smaker så godt at det er verdt arbeidet.

Til våren skal vi kjøre ut noe gammel hestemøkk og blande i jorda sammen med en del sand. Det vil forhåpentligvis gjøre jorda mindre kompakt. 

Jordskokkene har tydelig trivdes i plantekassa si. Der fylte vi i en sandholdig jordtype da vi flyttet kassene i vår.

Vi har en kjempeavling i år. Det som er greit med jordskokk er at den stå i jorda gjennom hele vinteren og spises på våren.





Helt enkel å skrelle er den ikke. Jeg bruker potetskreller der det er mulig og så en liten arbeidskniv. Jordskokk blir fort brun så jeg legger den rett i en bolle kaldt vann.

I kveld blir det altså jordskokkpurè som tilbehør til oksefileten.