Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 30. mai 2011

Vårtegn: nest siste vårdag

Da er reisen gjennom våren over for i år. Vi kan vel være enige i at den har vært variert. Sommertemperaturer de to siste ukene i april, mens mai har vært kjølig, vindfull og våt.

Men slik har uansett endringene i bedet mitt gjennom de tre vårmånedene vært.


Pionene har store knopper og jeg er forsåvidt glad for at jeg kan se fram til den blomstringen. For Syrinene var ferdigblomstret på noen få dager. Den kraftige vinden og alt regnet var årsak til det.  Ellers står det noen potter med Storkenebb og Nellik i bedet. De burde vært plantet, men uteliv frister veldig lite.

Jeg rakk å ta dette bildet av Syrinene ved låven.
For nå ønsker jeg god sommer til Viveka på Humlebacken og takker for at hun også i år  har tatt initiativet til å samle vårtegn fra flere land.

søndag 29. mai 2011

Gode venner

Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten disse.

Jeg har arbeidshansker i en kurv i vindfanget. Og jeg går sjelden ut uten å ta på meg et par. Da kan jeg ta i alt både i hagen og på låven. Det har spart hender og negler masse. Det gjelder å finne noen som er myke og passe store. Disse kjøpte jeg på Maxbo.

Jeg er fortsatt fortvilet over været. I dag har det vært glomt av sol, men aller mest regn. Langtidsvarsel melder at det skal bli sol til helgen. Vet ikke helt om jeg tørr å stole på det.

lørdag 28. mai 2011

Veldig irriterende

Det var YR som fikk rett. De første regndråpene kom i ett-tiden. Kombinert med vind gir ikke det hyggelig utevær. Ikke det at det ikke er noe å gjøre inne: brette nyvasket tøy, stryke duker til et selskap i juni og faktisk planlegge det også. Men det var liksom ute jeg skulle vært.

Jeg får trøste meg med et bilde av et lite syrintre jeg oppdaget bak låvebrua. Det vokser opp i ei steinrøys, noe som tilsier at det har sådd seg selv.

fredag 27. mai 2011

Litt, men bare litt..

Det er litt, men bare litt deilig å få tid til å ta en rufs innendørs. Det har blitt forsømt i flere uker. Det var behov for en mer enn overflatisk innsats. Vi har i tillegg en røytende hund i huset.

Jeg har jobbet ute i hvert ledige og lyse minutt hele våren til tross for kraftig vind. Men regnvær - der går grensen. Med selv riktige klær går jeg ikke ut når det regner, hvertfall ikke for å jobbe i hagen.

Noen minutter med sol ble det etter middag, og jeg fikk plantet noen nye stauder. Til min store glede blomstrer Oxalis (Strandgaukesyre). Jeg leste om den i vinter og hadde innstilt meg på at den ikke ville klare vinteren her hos oss. Helt fra jeg så den stauden første gang har jeg vært fasinert over de nydelige bladene og de fantastiske blomstene. Bitteliten er tua, ikke mer enn 10 cm.

I morgen kommer en ny dag.  YR og STORM er uenige om når det begynner å regne. Det gjelder å komme seg ut tidlig forstår jeg.

torsdag 26. mai 2011

Stille før stormen?

Det er faktisk vindstille ute akkurat nå, og det var sol . Nå har det skyet over. Værvarsel sier regn i løpet av dagen.

Jeg har blitt absurd opptatt av været. Først ble det pangsommer i slutten av april, og mye blomstrer minst 14 dager før normalt. Og så kom vinden. Det er nesten juni, og jeg har brukt vindtett jakke og lue når jeg jobber i hagen! Skal vindværet fortsette? Og i hvilken styrke?

Jeg er likevel veldig fornøyd med gårsdagens innsats:
  • luket under inngangstrappa (masse løvetann!)
  • klipt alle plenene
  • plantet flere av Prestekragene jeg hadde gravd opp
  • vannet og satt alt nykjøpt i skyggen
  • fylt opp en plantekasse med jord (10-12 trillebårer)
  • fylt subbuss mellom alle plantekassene
  • montert og fylt en vanntønne
  • plantet de siste Bringebærene. Håper de overlever. De var blitt tørste.
  • det ble faktisk middag også

     
Det trengs litt luking i granhekken ellers ble dette bra. Det blitt flott når alle Prestekragene blomstrer.
Det er så lett å glemme hvordan det så ut før. Tidlig på høsten 2009 var det slik:

10 tonn subbuss og 13 kubikk med jord venter på "action". Har jo såvidt begynt.

Tilslutt et ugress, tror jeg. Noen som vet? Det er kommet en hel tue bare et sted i hekkbedet. Men jeg har da ingen planter som ser slik ut.
Jeg må skifte fra skjørt til bukse. Det ble brått helt grått og mye kaldere.

mandag 23. mai 2011

Vårtegn - "storm".

Filtarven er blitt lubben og fin. Ved veggen står Riddersporer. Midt i bedet er Pionen med store knopper. I enden har Junistorkenebb og Skogskjegg blitt frodige. Det er veldig tydelig at det mangler noe langs kanten. Det blir nok Blodstorkenebb, Timian og Nellik.

Ikke minst, -  Akeleiene blomstrer.
Vi ble bortskjemt i april med nesten sommervær. Nå er det nesten "storm" ute. Kraftig vind, regnvær og få varme grader gjorde at jeg tok fram ulltrøye og tøfler i ettermiddag.

Dette er nest siste vårtegninnlegg dette året. Flere vårtegn finner dere her.

Nesten blåst bort

Været ble ikke som jeg hadde ønsket verken på fredag eller i helgen. Fjellanorakk og lue har vært nødvendig arbeidsantrekk i hagen. Litt fortvilet over det. For nå er jeg egentlig klar for shorts.

Jeg har litt problemer med både å administrere spade og fotoapparat så jeg sitter igjen med få bilder av helgens innsats. Oppsummering av arbeidet:
  • har satt de siste potetene. Oppdaget at mine rader akkurat tar 1 kg settepoteter. Skal utvide med 1 rad til neste år.
  • har kjørt bort det meste av barkeduken vi har hatt under epletrær og ripsbusker. Nå blir det plen i stedenfor.
  • har flyttet de aller fleste tuene med Prestekrager fra alle bedene til vestveggen av låven. Der kan de få spre seg akkurat som de lyster. I bedene klarte jeg ikke å begrense de nok.
  • har bestemt meg for å flytte to Rododendron
  • har laget handleliste for de tomme plassene i bedene.
  • har hatt tid til å se på det som blomstrer
  • har forstrukket en muskel (!) under høyre armen. Så haging har sin pris.
           
Som denne busken med to ulike blomster og blader. Her er det både Amerikahagtorn og Rosehagtorn.

fredag 20. mai 2011

En hel dag i hagen

Det er nesten blå himmel og vindstille ute. Det betyr at jeg kan bruke hele dagen i hagen. Men før jeg går ut vil jeg oppfordre dere til å bruke rabarbra. Den er klar til bruk hos meg nå.


Skjær stilkene av nesten nede ved bakken. Jeg skjærer av bladet med en gang og legger dem rett i komposten. Det bør alltid stå igjen ca 1/4 av stilkene på hver plante.

Vel inne på kjøkkenet så skyller jeg stilkene godt for jeg kutter opp uten å ta av skinnet. Kutt i 2 mm tykke skiver og ha det rett over i kokende vann. Mengden vann er avhengig av om dette skal bli suppe eller saft. Start med 1 l vann til 1/2 kg rabarbra. Når rabarbraen er mør pisker jeg godt opp med visp. Da blir rabarbraen helt finfordelt. Smak til med sukker. Det bør nok være 100 - 200 g sukker/liter vann. Suppen blir tykk nok uten bruk av jevning. For å lage saft tilsettes bare mer vann og evnt mer sukker til passe smak. Fruktkjøttet kan siles bort, men vi synes det er deilig i. Rabarbrasaft er deilig drikk på en varm dag. Jeg bruker det ofte som velkomstdrikk. Det er vellykket å halvblande med en ikke for søt hvitvin

Jeg anretter lunken rabarbrasuppe med en kule vaniljeis (isen begynte å smelte før jeg fikk tatt bilde), finhakket jordbær, revet mørk sjokolade og krokan. Dette er en smaksopplevelse. Min anretning kommer ikke opp mot den jeg så første gang jeg spiste denne desserten. Det var på Opsahlgården i Kongsberg. Takk for inspirasjonen.

Krokan lager jeg ved å smelte sukker i en stekepanne. Heller det så på en bakepapir på en stekeplate. Når det er avkjølt legger jeg det i flere lag med plastpose og knuser med hammer.  

onsdag 18. mai 2011

Ikke helt like, svaret


Eple                       Pære

Plomme               Kirsebær

mandag 16. mai 2011

Vårtegn - påskekaktus

Det er lite farger i bedet ennå, selv om vi kan skimte litt rosa fra Akeleiene.  Andre steder hagen er den blå Syrinen på sitt fineste. Rododrendron Scarlet Wonder og  Sildren har også begynt å blomstre.

Men vårtegnet denne uka er Påskekaktusen som blomstrer.

lørdag 14. mai 2011

Ikke helt like

Jeg relanserer torsdagens innlegg.  Det var lagt inn tre kommentarer, dumt at de forsvant. Verken Ellen eller  Fru Andersen visste hvilke fruktblomster dette var, men den tredje hadde peiling. Hvem var det?
-------------
Først kom kirsebærblomsten, den neste var plommeblomst, så det ene og det andre pæretreet og i går epleblomster. Jeg lurte til å begynne med om det var mulig å se forskjell.

    
1                                            2

 
3                                           4

Er det forskjell? Hvis noen vil tippe så kan jeg legge et par hekla grytekluter i premiepotten.
Jeg trekker på mandag.

onsdag 11. mai 2011

Blå konfirmant

Det er ikke så lett å finne blå blomster. Kanskje ikke så fantasifullt, men det ble Lobelia.
















Det var heller ikke lett å finne blå lys. Så det måtte kompromisses med en blanding med lysebå og hvite. Vær klar over at mørkeblå lys hører til vintersortimentet i noen butikker.  Lysene er satt på speilfliser. Sangomslaget, med konfirmantens slips som dekor, var også bordkort.

mandag 9. mai 2011

Vårtegn - luking

Ugresset vokser raskest.
Jeg forsøker å holdene bedene ugressfrie om våren. Om sommeren dekker staudene det meste av jorda og det blir mindre behov for luking.
                                                              Pionene har store knopper.

Akeleiene blomstrer snart.

Men alle Løytnantshjertene har frosset. Trist.

Flere vårtegn på Humlebacken.

torsdag 5. mai 2011

Festbord

Å dekke bord er artig. Denne helgen tar jeg blomster og lys med i bilen over fjellet til konfirmasjon på Vestlandet. Konfirmantens mor og jeg har tatt utgangspunkt i hovedpersonens slips i fargevalget.

Dette bordet er basert på konfirmantens bunad fra Telemark.
Båndet på bunaden ble fotografert, forstørret og brukt på sangomslagene som også er bordkort. Fargene tas igjen i blomstene.

Flere flotte bord finner dere her.

onsdag 4. mai 2011

Spiregaranti?


Bare 5 av de 8 nye Georgineknollene spirer. Alle ble satt samtidig og har fått samme stell. Jeg lurer på hvorfor. I fjor var uttellingen 4 av 6.

I år vet jeg at de ble kjøpt på Plantasjen og har merket Nelson garden. I fjor var det merket Weibull, men jeg husker ikke hvor de ble kjøpt.

I fjor var to av knollene feilmerket. Jeg kontaktet Weibull, men svaret gikk bare på type Georgine og ikke på navn. Nå overlevde ikke mine knoller vinterlagringen i kjelleren, så jeg startet på nytt.

Men tilbake til start. Hvor stor er sjansen for at alle Georgineknoller man kjøper spirer? Eller sagt på en annen måte: Kan jeg forvente at alle 8 blir blomstrende planter?

mandag 2. mai 2011

Vårtegn: kirsebærblomster

Kun Kirsebærblomst idag.
Også plommetreet har blomsterknopper. Det er litt skummelt at blomstringen er så tidlig. Hvis det kommer en frostnatt blir det dårlig med frukt og bær.

Flere vårtegn finner dere på Humlebacken.