Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 30. januar 2011

Smart oppbevaring

Planen min var å kle en skoeske med et flott innpakningspapir. Esken skulle brukes til å oppbevare alle negativene i etter at jeg hadde scannet dem.

Så fant jeg disse på Åhlens til kr 129,-.
Så klipte jeg til noen skilleark med årstall.
Flere skilleark får jeg lage når jeg starter scanning av fargenegativene.

Dette har vært en reise i mer enn min barndom. Jeg har nå fått bilder helt tilbake til begynnelsen av 1920 tallet. Her er et fra 1935 da mormor jobbet på et meieri.

lørdag 29. januar 2011

Jeg liker

Det er kommet en utmerkelse fra fru Storlien. Den takker jeg for.

Men den fulgte en utfordring om å skrive sju ting om meg selv. Jeg har gjort dette en gang før, derfor gjør jeg det på en litt annen måte nå.








Jeg liker
1. sommeren
2. å invitere gjester
3. å drive med slektsforskning
4. husarbeid
5. fargene i huset vårt
6. å arbeide i hagen
7. praktiske løsninger

Da jeg skrev dette i går var jeg i tidsnød. Og det ble et kort innlegg uten bilder, for jeg måtte prioritere å sette på oppvaskmaskinen. Hadde også en avtale med datteren.

Derfor glemte jeg å sende stafettpinnen videre. Jeg tror ikke at Anne Karin, Helga Sofie og Anne har har fått denne etter nyttår. I utgangspunktet skal dere skrive 7 ting om dere selv. Jeg endret litt på utfordringen selv.

tirsdag 25. januar 2011

Barndom i sort og hvitt

Etter noen hundre skanna negativer, så vet jeg mer om egen barndom. Men også mer om gården.
Slike bilder liker jeg godt.

Bildekvaliteten er dårlig, men til mitt bruk spiller ikke det noen rolle. Fra dette bildet får jeg viktig informasjon om hvordan låvedørene ble endret. Haugen med stein som ligger foran låven er restene etter grunnmuren til den gamle tømmerlåven. Og i høyre hjørne nederst er postkaret med vann. Vi har fortsatt eget vann her på gården, og postkaret er fortsatt i bruk. Men nå er det et lokk som beskytter vannet mot forurensning.

Negativene ligger i sine originalkonvolutter og jeg ser hva det kostet å fremkalle filmen og lage bilder. Et kamera var i uthangspunktet ikke allemannseie og det var dyrt å ta bilder. Derfor et ethvert bilde fra før 1970 en liten skatt.

lørdag 22. januar 2011

IKEA tar ingen sjanser.

Monteringsbeskrivelsen har som siste punkt at denne lappen skal klebes foran på denne
For å bedre sikkerheten i hjemmet og forebygge flere fall fra stol har vi investert kr 79,- i Bekväm. Jeg skal bare bruke krakken på det flate kjøkkengulvet og dropper å klebe på lappen.



fredag 21. januar 2011

Anbefales

Jeg har skrevet om vaskerommet vårt flere ganger, men har ikke vist noen bilder fra tørkeplassen. Nå ser jeg at flere planlegger nytt vaskerom så jeg anbefaler tørkenisje. Vår nå er 220 x60 cm. I det forrige huset var den på 120x100 cm.



Det er bare 10 cm mellom snorene og det fungerer helt greit med en heldekkende tettvevd gardin foran. Det finnes ovner som er beregnet spesielt for tørkerom. Vi bruker bare en oljeovn på hjul foreløpig. Det er mekanisk utlufting og gardinen er faktisk nok til at vifta ikke trekker ut varmen fra hele rommet. Selv maksimal mengde opphengt tøy blir det aller neste tørt over natta. Den nye tørketrommelen brukes bare til håndklær.

torsdag 20. januar 2011

Ny hobby?

Som om ikke jeg har mange nok ting å holde på med. Så dukket den nye scanneren opp og mulighet til å gjøre noe med dette.
Hundrevis av negativ i farger og i sort/hvitt. I vidundermaskinen legges negativene inn slik:

Og så blir dette resultatet.
En av gårdens flotte arbeidshester på 1950-tallet.

Det er mulig både å "flippe" og rotere bildene så jeg bruker ikke noe tid på å finne riktig vei på bildene før scanning.

Scanneren er Canon CanoScan 9000F og den kostet drøyt 1500 kroner på www.mshop.no i september. Jeg tror at prisen har sunket siden da og det kommer stadig nye modeller.

onsdag 19. januar 2011

Hva har jeg gjort?

Plutselig har jeg hatt masse besøk. Å krype over 1000.plass på bloggurat er det sjelden jeg har gjort. Nå er jeg på 644.plass. Så innser jeg. Det skyldes sofaen!

Jeg sendte inn sofaen fra 5.juledags julepyntomvisning til sofautfordring i Anettes hus. Nesten 300 har faktisk trykket på bildet av sofaen min og kommet midt inn i gårdens julefeiring. Kanskje ikke helt hva de hadde tenkt.

Så her er sofaen fra Brunstad i nytatt bilde uten julepynt.
Burde nok ha brukt litt av dagen i går til å ta flotte interiørbilder med naturlig lys inn gjennom vinduene. Også er det veldig rart at ledningen syns mer på bildet enn i virkeligheten.

tirsdag 18. januar 2011

Luksusdag

Vasking av dusjer.
Prøvekjøring av tørketrommel.
4 omganger tøy i vaskemaskinen.
Litt interør på TV.
Rydding i bilder.
Liten tur med hunden.

Bare det å gå rundt i huset mens sola skinner er luksus.
Og når håndklærne ble mykere enn jeg hadde trodd. Dusjene skinner.
Og jeg har funnet flere bilder fra 2010 som skal bestilles på papir til album.
Det mest kompliserte var å velge fargen på duken jeg skulle legge på i spisestua. 

Ja, da har dagen vært flott og litt luksuspreget

mandag 17. januar 2011

Valgkamp

Neida - ikke for meg, men åtte av de bloggene jeg leser med glede er blitt nominert til beste mammablogg 2010 i ulike klasser. Innerst i veien, Pias Verden og Fjas fra sidelinjen til og med i samme kategori: Årets morsomste.
Barbros lille atelier i klassen kreativ mammablogg. Mest inspirererende: Mammadamen. Mest velskrevne: Mammatanker. Mest originale: Siljes små og store tanker. Og mest estetiske: Bonkarakka.

Alle trenger stemmer. Besøk bloggene (håper at alle lenkene fungerer) og gå hit for å stemme.
Det er bare mulig å stemme en gang fra hver PC (ip-adresse), men det er jo lov å stemme fra flere PCer.

Gratulerer!

søndag 16. januar 2011

De små ting

Det kommer til å ta sin tid, men jeg har begynt å vaske serviseskapene på kjøkkenet. Det betyr alt ut, vaske, tørke og alt inn. Skal denne inn igjen? Hvis ikke, i så fall hvor?
Fordi det kan dekkes til mange i spisestua så betyr også det mange tallerkner og mange glass i mange størrelser.

Jeg drømte om takhøye skap på kjøkkenet. På grunn av takbjelkene ville ikke det bli pent.
Så det er en vaskejobb oppå alle skap. Denne gangen skal jeg legge papir som kan samle opp fett og støv.

Da benken i vitrineskapet var ferdig hentet jeg fram bestemors fruktfat og asjetter. Blikket får falle på dette fram til hele jobben er fullført. Det er rart å tenke på at bestemor en gang gikk rundt i dette huset og det er viktig å passe godt på de tingene jeg fant her. Jeg lurer noen ganger på hva hun hadde sagt hvis hun hadde fått sett alt nå.
Så må jeg sette litt frukt på handlelista.

fredag 14. januar 2011

"Over mitt lik"

Jeg tok ganske hardt i da min kjære foreslo å kjøpe brødbakemaskin. Jeg mente det var under min verdighet å putte råvarene i forma, trykke på knappen og så kunne ta et fiks ferdig brød ut.


Løsningen ble en avtale om at han skulle stå for bakingen. Det holdt i tre brød. Det første var perfekt. Det andre ganske bra . Det tredje uspiselig. Han fulgte oppskriften til punkt og prikke ved første forsøk. Så tok overmotet mannen og han startet eksperimentering. Det er ikke lurt!

For å slippe å ha et slikt monster stående ubrukt overtok jeg jobben og fant en melblanding som fungerer. Siden har jeg bakt et så stort antall brød at vi har slitt ut tre bakemaskiner.

3,5 dl vann
6 dl hvetemel
2 dl ferdig brødblanding (jeg bruker 4-korn)
1,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl linfrø
2 ss olje (jeg bruker rapsolje)
snaut 2 ts tørrgjær

Jeg setter på brødmiksen om kvelden og stiller ferdigtidpunktet 2 timer før vi skal spise frokost. Da får brødet tid til å kjøle seg ned før vi skal skjære i det. Av et brød blir det ca 18 gode skiver så jeg ser at for de store familiene vil det bli litt lite.
For å få finest skiver deler vi brødet først fra toppen og ned. Så legges hver halvdel ned og vi skjærer skiver.

Jeg er akkurat ferdig med frokosten og jeg blir ikke lei dette brødet.

torsdag 13. januar 2011

Kniver i farta

Nå har jeg trukket ut hvem som kan bruke nye kniver på kjøkkenet sitt. Og nesten enda viktigere holde knivene skarpe.

 








Det ble Frua på Kaulum og Ellen Sand. Gratulerer.
Og takk til alle dere andre som har lest og kommentert.

tirsdag 11. januar 2011

Et klenodie eller bare en brødboks?

Vår flotte brødboks ble kjøpt av  mine foreldre i begynnelsen av 1957. Jeg kan bare vagt huske den fra min barndom. Og jeg fikk den for over 10 år siden. Det er først her på gården at vi har nok benkeplass til den.

Et nettsøk avslører at det finnes neste like å få kjøpt i dag. Det står ikke noe firmamerke på min så jeg vet ikke om det fortsatt er samme produsent.

mandag 10. januar 2011

Litt rydding

Jeg var imponert over meg selv som for et år siden klarte å opprette bloggen, finne mal og legge inn bilde på toppen. Litt senere fant jeg ut hvordan jeg kunne lage tre spalter. Jeg har lenge hatt lyst på et smalere toppbilde og nå fikk jeg det til. Hele bestemors hagearv er med der: syrinen, epletrærne, pionen, lupinene, stikkelsbær og rips.

Jeg ser mange som rydder veldig på sine blogger, og får til et flott design. Jeg er fornøyd nå med de få endringene jeg gjorde.

På torsdag morgen trekker jeg de som vinner kniver og knivsliper. Hver kommentar som er skrevet før kl 00.00 onsdag kveld gir et lodd.

Nå står snart alle julepyntkassene klar for loftet her også. Jeg har hatt mest prblemer med å ta ned alle "istappene" i vindfanget. det synes jeg ble bedre enn jeg hadde trodd.

søndag 9. januar 2011

Julia har funnet sin plass.

Det må ha vært en kald reise for Julia da hun ankom gården 30.desember. Kun en plastpose og gråpapir var hun kledt i til tross for sprengkulde.

Hun fikk ganske fort hilse på husets firbente.
Det kunne blitt et hett forhold, som nok Julia ville tapt.

Derfor gikk turen raskt til "datterens" rom. Der er begge barnas gamle kosedyr plassert.
Etter kort tid skrek Julia av kulde og redsel.

Mørkt, +2 grader og en lysegrønn kanin fra Liseberg  var ikke til å holde ut.

Enda kaldere er det på naborommet om vinteren, så den muligheten ble ikke engang vurdert.
Til slutt endte turen der den startet. På kontoret. Etter en drøy uke har Julia funnet seg vel til rette på hylla på skrivebordet. En virkelig fargeklatt har landet. Forhåpentligvis vil Julia bidra med nødvendig inspirasjon når fremtidige tidsfrister nærmer seg.

Dessuten kan Julia smugtitte ned på PC skjermer når jeg leser om hva fostermødrene Elisabeth og Pia skriver om.

lørdag 8. januar 2011

Papirrullene

                                                          Slik skulle det bli.

Noen løpere var allerede rullet opp, men på langt nær alle.  Planen var at alt skulle tilbake i dette skapet. Men ruller og skap passet ikke sammen.
Da ble det et lite plassbytte. De firkanta dukene i skapet i spisestua fikk fin plass i de smale hyllene.
Og alle rullene med løpere kan nå riktig breie seg i det store skapet i spisestua.
Jeg minner om at jeg trekker kniver og knivsliper på onsdag. Alle kommentarer fram tom onsdag er med i trekningen.

fredag 7. januar 2011

Også en overgang

Det var 13.dag jul i går. Da var tiden kommet til å ta ned juletreet. I år er det mer deilig enn trist. Barnålene datt av ved den minste berøring. Alle i hundehalehøyde var vekk allerede. 

Etter at pynten var tatt ned og lagt i kasser så klipte jeg av grenene. Hvis ikke, så hadde resten av barnålene ligget som en grønn elv ned trappa og ut.



Det var ribbet, det som sto igjen.

torsdag 6. januar 2011

Orden og system

Det er ikke et nyttårsforsett, men en plan for 2011. Jeg skal rydde og kaste. Jeg skal også rydde slik at jeg vet hvor ting er når de trengs.

Til en slik ryddeoppgave skal jeg bruke disse.
Kan noen gjette hva jeg skal gjøre til helgen?

onsdag 5. januar 2011

Mer om gode redskaper

Jeg har funnet ut at gode redskaper ikke nødvendigvis trenger å koste all verden. Victorinox har noen slike. Så stor og liten rotkniv og potetskreller er en del av "jubileumsgaven".

tirsdag 4. januar 2011

Gode redskaper

Noen ganger har jeg skrevet om redskaper. Som her og her. Men jeg burde nok ha skrevet om det mye mer. God redskaper er halve arbeidet.

Det skal jeg gjøre noe med. Så en knivsliper er en del av jubileumsgavene. Mer følger i morgen.

Lånt fra nettsiden til jernia.
 Mange sverger til andre måter å slipe kniver på. Men for oss amatører så holder denne i lange baner.

mandag 3. januar 2011

Bloggbursdag

Jeg har allerede skrevet om at jeg passerte 10.000 besøk i desember. Nå har jeg endret på telleren slik at den registrerer en person som kun et besøk uansett hvor mange sider som åpnes, og jeg har redusert antallet som var telt til nå til et mer sannsynlig tall. Jeg blir heller ikke telt lengre.

Den 13.januar er det et år siden jeg skrev mitt første innlegg. Jeg har fortsatt ikke kjøpt nytt kjøkkenbestikk, men jeg har nok funnet det.

Alle som kommenterer på alle innlegg fra og med 1.januar blir med i trekningen. Det betyr at hver kommentar gir en vinnermulighet, 13 totalt. Det er selvsagt hyggelig om noen legger bildet til venstre på sin side.

Informasjon om hva som er premiene kommer senere. Tilslutt ønsker jeg velkommen til nye følgere.

søndag 2. januar 2011

De siste rommene

I første etasje er det et bad til og to soverom.
Badet blir julepyntet med røde tekstiler og to snømenn.




















Sønnen flyttet først i fjor vinter så hans rom er så smått om senn blitt et vanlig soverom. Her pyntes for første gang med klokker. Ser at jeg trenger noen kreative ideer for neste jul.









Det siste soverommet står fortsatt uferdig. Men du verden så mange som har sovet her.
Før om årene har jeg pyntet med kurver (de i kremmer-husfasong) her, men i år har jeg tenkt nytt. Sikkert latt meg påvirke.

Så med dette bildet av reinsdyr avslutter jeg juleturen rundt i huset. I morgen er det hverdag igjen.

Mer julepynting

Alle rommene i huset vårt ble pyntet til jul. De som står igjen på runden vår er soverom, bad og vaskerom. Ja, det er pyntet på vaskerommet også - med "epler".
Det er en gammel og flott dør inn til vårt soverom. Der henger det pynt med hjerter.
Og rommet har hjerter både i tak og vinduene. Ja, lampesløret har hjerter også.
De fineste hjertene er over 20 år gamle. De ble laget i barnehagen av de voksne barna i huset.
Det var en utfordring å bygge bad i dette gamle tømmerhuset. Vi fikk til det til, og det ene har dør direkte inn fra soverommet.
På dette badet pynter jeg med dompaper og røde håndklær.
På døra ut sitter det også dompaper.
På det andre soverommet i 2.etasje finnes husets samling av engler. Også her et engleresultat fra barnehagen.
Dette soverommet er datterens selv om hun for lengst har sitt eget hjem et annet sted.
På gjestebadet i 2.etasje hadde jeg to kuler i rødt og grønt fra før og kjøpte skotskrutet  
julepynt i Edinburgh i høst. Grønne håndklær passer godt i fargen til både vegger og pynt.

De siste rommene kommer i kveld.