Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 28. februar 2010

Mer sort og litt hvitt

Et strøk heftgrunn og to strøk halvblank sort LADY olje gjorde noen IVAR hyller til elegant garderobeinnredning. I dag ble alt fraktet til sønnens leilighet og montert.
Grå vegger, hvitt gulv,tak og lister. Mor gleder seg til å lage flott system i alle hyllene, - og i resten av leiligheten. Sønnen er mest opptatt av TV plasseringen. 

Lenke til bloggurat

lørdag 27. februar 2010

Vaskerom


Her i huset har vi et stort rom som vaskerom. Det ble satt inn kjøkkenskap fra IKEA etter hele den ene langveggen. I dette rommet er det kun det praktiske som gjelder. I skapet over vaskemaskinen står vaskemiddel i gjennomsiktige plastbokser og bak står skyllemiddel og MILO. I hylla over er lyspærelageret vårt.

Toppmatet vaskemaskin ble kjøpt da ryggen ikke var begeistret for frontilegg. Og jeg kan ikke tenke meg å bytte nå.

Fargen på vaskerommet er 3010-B90G.


Det nyeste tilskuddet til orden i heimen er sokkelskuffene. Der har jeg lagt alle kleshengere som venter på å få på seg en nytrøken skjorte.

torsdag 25. februar 2010

Skjære løk

Det er mye lettere å finsnitte løk med en løkholder. Mindre lukt blir det også på hendene. Tennene på løkholdene stikkes ned i den halve løken. Skjær skiver mellom tennene, og så skjær skiver på tvers nesten inn til holderen før du snur og skjærer fra den andre siden. Jernia har en flott utgave, men jeg tror også at de store matbutikkene har.

onsdag 24. februar 2010

Stålpuss

Innimellom er det nødvendig å pusse stålbenken på kjøkkenet. Og ja, det finnes eget stålpussemiddel. Smør det på og gni kraftig. Tørk det av mens du polerer metallet. Spar på hullete sokker og utvaska T-skjorter så har du til all metallpussen.

En enklere metode for kummene er å helle litt oppvaskmaskinpulver i og tappe i varmt vann. Etter noen minutter, bruk børsten og så skyll.

Stålbenkens verste fiende er stålull. Da blir det riper i metallet som matrester setter seg fast i. Da blir benk og kummer enda verre å få rene og blanke.

tirsdag 23. februar 2010

Toile de jouy

Jeg drømmer om nye gardiner på soverommet og har funnet ut at jeg vil ha toile de jouy.
Google søk brakte meg blant annet til Cathrines Kreative Hjørne. Og jeg har vært i kontakt med butikken hun handlet i. De har et flott stoff i kraftig lin. Men det koster 298/meter. Vi har tre soveromsvinduer og jeg må derfor ha 15 m stoff. Da vil drømmen koste for mye å oppfylle. Det er heller ikke nødvendig med så kraftig stoff. Det skal uansett fores (for å stenge sola ute klokka fem om sommeren). 
Kid har sengetøy nå med et pent mønster, men har ingen planer om et slikt mønster i gardiner. Så utfordring: Vet noen om 15 m toile de jouy i bomull i blått mønster?

mandag 22. februar 2010

IVAR

Helt fra 1989 har IVAR vært en del av mitt liv. Det er slett ikke mannen min, men hyllene mine. Jeg kan nesten ikke forstå at noen kan ha flere IVAR hyller enn meg. Og nå har jeg malt nye og gamle IVAR hyller sort til sønnens leilighet i byen.

I 1989 var målet flest mulig hyller til lavest mulig pris. Da var det også helt OK med umalt furu i stua. Senere er IVAR blitt "forvist" til arbeidsrom, klesboder, kjeller og låve. Det er utrolige mengder som går inn i hyller på 50x80cm. Fleksibilitet er et stikkord. Hyllene kan flyttes opp og ned på et øyeblikk. Hyller er helt avgjørende for å kunne rydde opp og holde orden.
I hyllene bruker jeg plastkasser og pappkasser. Målet er at alt verktøyet like selvfølgelig havner tilbake i riktige kasser som at bestikket blir lagt tilbake i riktig kjøkkenskuff.
Når IVAR brukes som garderobe festes en garderobestang midt på under platen. På bildet til venstre er treverket beiset grått. Beisen har jeg blandet selv ved å tynne ut grå oljemaling med white spirit. Etter beising er det viktig å pusse ned treverket. Ved å bruke veldig fint sandpapir er det ikke nødvendig med noe mer behandling.

søndag 21. februar 2010

Dagene går i sort og hvitt

Jeg maler sort i kjelleren. Ikke tak eller vegger. Men møbler. Det er utrolig hva noen liter heftgrunn og sort halvblank oljemaling kan gjøre med noen Ivar hyller fra IKEA og gamle furumøbler. Mor driver fjernarbeid i sønnens leilighet som er under oppussing. Heldigvis har vi et rom med et 4 m langt malebord og med en vifteovn på fullt som tørker malingen til dagen etter.

Utendørs er det helt hvitt! I går brøytet og måkte gårdsmannen. Og ikke før tatt en pause så er det på`en igjen.  Dessuten er det forberedelser til årets båtsesong. Å bytte dynamo (? ja, var det det?) i 10 minus vitner om tro på sommeren. Vi skal ikke klage over hetebølgen som kommer i juni-juli.

lørdag 20. februar 2010

Før og nå

Da vi hadde revet kjøkkeninnredningen fra 1960, veggene til et lite kontor og bad/vaskerom fikk vi se kontorene av det som hadde vært en stue på ca 35 kvm. Det var ikke mange rester igjen etter RØDSTUA. Det lille som var igjen av den en gang sikkert så flotte panelen lå på låven.

Litt heftig rød etter vår smak, og det skulle heller ikke bli en ny stue. Dette rommet ble delt i tre: garderobe, bad og et soverom. Og fargen vi hadde valgt lenge før noen fortalte oss at dette rommet en gang hadde vært rødt? Garderoben er bonderød. Flere bilder fra garderoben finnes her. Soverommet har fargen perlegrå (3010-Y30R) og badet i sort/hvitt. Les mer om badet og om farger.

Så langt det har vært mulig har vi valgt rimelige løsninger. Som med denne garderoben. Snekkeren festet treplater vinkelrett på veggen og listet rundt. Vi har satt opp hyllene selv. Kurvene er fra JYSK.

Den ene veggen i soverommet er forresten den eneste med synlig tømmer i 1.etasje.

Taket var kledt med plater. Under var en panel som rett nok hadde hull og sprekker. Men med sparkel, akryl og maling så er den langt penere enn ny panel. Det måtte vi ha på tre vegger i soverommet og i garderoben.

Vi har brukt LADY olje glansgrad 40 på alle vegger, lister og i tak.

fredag 19. februar 2010

Restaurere eller?

Da vi begynte arbeidet her på gården snakket alle om at vi restaurerte.  Mitt inntrykk er at restaurering er blitt/blir brukt om alle slags arbeider på litt eldre hus og omfatter alt fra tilbakeføring til en opprinnelig stil, reparasjoner og til helt enkel oppussing.

Ingen av bygningene på gården vår er fredet som Fattighuset. Fylkeskommuen, som ble koblet inn fordi vi søkte om bruksendring av deler av bryggerhuset, krevde at de få originale delene som var igjen skulle bevares. Og det ville vi jo. Men restaurering?

Fagfolk ønsker nå å reservere begrepet for omtale av arbeid på historiske bygninger eller gjenstander. Og det synes jeg er helt greit. Vi brukte derfor oppussing eller rehabilitering om vårt arbeid.

Her var dessuten ikke så veldig mye å ta utgangspunkt i. Sannsynligvis hadde det vært synlig tømmer i de aller fleste rommene helt fram til på slutten av 1940-tallet. Da ble det lagt en bred panel med løs underligger i mange av rommene, alle lister og dører ble byttet ut. Heldigvis var panelet veldig pent og kan med litt godvilje anses som rokokkostil. Vi fant dørene og fikk laget nye karmer til dem. Alt listverket kjøpte vi på Stiltre. Og fordi vi visste at huset var fra andre halvdel av 1700-tallet valgte vi listene fra
rokokkoperioden. Alt listverk ble malt hvitt. I tidligere hus har jeg prøvd grå lister og vi har hatt en lysere eller mørkere nyanse av veggfargen. Hvitt er enklest. Også fordi alle listene ble grunnet, pusset, vasket og malt 2 strøk med oljemaling før oppsetting. Jeg husker hvordan de lengste rommene ble brukt til seriemaling av lister.






To år etter vi startet og seks måneder etter innflytting fant jeg en gammel dørlist. Hadde jeg funnet den tidligere i arbeidet ville det nok blitt et dilemma mellom å bestille kopier og male dem blå, eller å velge de vi har nå. 









Vårt hus ble reist senest i 1799 på dette stedet, men byggestil og dørene vi fant tyder på at huset er fra midt på 1700-tallet. Og så utrolig det enn høres. Det var ikke så uvanlig at også store tømmerhus ble tatt ned stokk for stokk, flyttet og reist igjen et annet sted.

torsdag 18. februar 2010

Vaske mikrobølgeovn

Jeg skal støvsuge mange gulv for å slippe å skifte dekk på bilen. Arbeidsfordelingen gir seg derfor selv her på gården. Litt uvanlig er det kanskje at jeg faktisk ser på rengjøring som en meningsfull oppgave. Å vaske en mikrobølgeovn inni kan være verre enn å vaske en vanlig stekovn. Mitt knep er å sette inn en skål med vann tilsatt litt sitronsaft. Sett ovnen på fullt til vannet koker godt. Alt fett innvendig i ovnen har da smeltet av fuktigheten fra det kokende vannet og det er lett å tørke av veggene med en fuktig mikrofiberklut. Glasstallerkenen kan vanligvis vaskes i oppvaskmaskin.

Lykke til.

tirsdag 16. februar 2010

Nytt prosjekt

Nå er det sønnens leilighet som gjelder. Betydelig mindre fargerik enn huset vårt. Her går det i hvitt (tak og lister), grå vegger (4000-N) og sort i innredning (9000-N).
Flisene til badet kommer fra Villeroy&Boch.


Nå er håndverkere igang med total gjenoppbygging av badet. Vi klarte å rive det gamle selv.
Sønnen maler kjøkkeninnredning og mor maler IVAR-reoler fra IKEA til garderoben. Alt i sort.

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

mandag 8. februar 2010

Fargelære

For tre husprosjekter siden så oppdaget/lærte jeg systemet i fargekodene på malingen, NCS eller Natural Color System. Å velge ulike farger til et stort hus ville vært umulig for meg uten denne kunnskapen.                                      Alt er bygd opp rundt fargesirkelen. Fargene fra gult til rødt får derfor koden Y--R, fargene fra rødt til blått R--B, fra blått til grønt B--G, og fra grønt til gult G--Y.
Wikipedia skiver dette: "NCS - Natural Color System - er et system for fargeangivelse som er utvikla av Scandinavian Colour Institute. Systemet er norsk standard for fargeangivelse på maling.

Fargen angis med en kode bestående av seks siffer og to bokstaver, f.eks. 0580-Y10R. Koden angir fargens slektskap med fire kulørte farger - gul (Y), rød (R), blå (B) og grønn (G) - og to ukulørte farger (svart og hvit). De to første sifrene angir fargens «svarthet» i prosent; de to neste fargens «kulørthet». Siste del av koden angir fargens beliggenhet mellom to kulørte farger. Y10R betyr at det er en gul farge med 10% rødt. Farger uten innhold av kulørte farger betegnes med N etter de fire første sifrene. En S foran koden viser at koden gjelder systemets versjon 2. Koder med og uten S samsvarer ikke."

Dette betyr at desto lavere det firesifrede tallet er desto lysere er fargen.

søndag 7. februar 2010

Fargene våre

Vi har nok et mye mer fargerikt hjem enn mange andre. Totalt fjorten ulike farger, forskjellige i alle rom. Men nøye valgt ut for å passe sammen. Huset vårt er et tømmerhus bygd i siste halvdel av 1700.  Jeg valgte derfor fargene fra rokokkoperioden som utgangspunkt. Jeg hadde stor glede av Fortidsminneforeningens hefte:  FARGER OG STIL. 

Og slik ble det:

 
















Inngangen til huset er midt på. I gangen som går opp i tre etasjer har vi en mørk kremgul farge: 2020-Y30R. Til høyre i gangen i 1.etasje ligger kjøkkenet som er grønt: 5010-G50Y. Innenfor kjøkkenet er kontoret mitt. Det er gult: 1040-Y30R. Rett fram i 1.etasje ligger spisestua som er blå: 3020-R90B. Til høyre i gangen er garderoben som er bonderød: S5040-Y77. Fra garderoben kommer vi til to soverom som begge er beige: 1205-Y51R (Perlegrå) og 3010-Y30R og til badet som har fliser i hvitt og sort.


I 2.etasje har vi stua som er burgunder: 5020-R10B, min manns kontor som er gråbeige: 2005-Y60R, gjesterommet som er grått: 2502-R. Gjestebadet er beigerosa: 3010-Y90R, vaskerommet er lysgrønt: 3010-G10Y. Soverommet vårt er blått: 3010-R80B og badet vårt er grønt: 4020-G10Y.
Det var vesentlig for meg at fargene skulle kle hverandre og tåle å ses sammen. Og det hender når flere dører står åpne samtidig. Det har vært helt avgjørende for å kunne sette sammen så mange farger å kjenne til Natural Color System (NCS). Men det blir et helt eget innlegg.

fredag 5. februar 2010

Mitt bord er dekket med

Her på gården har vi faktisk tre Porsgrundserviser. Vi bruker Ministrå på kjøkkenet. Det valgte vi etter grundige vurderinger. Vi synes det passer til kjøkkenet og huset forøvrig. I tillegg til middagsservise har vi kaffekopper og tekrus.







Grunnen til at vi byttet ut var at vi hadde behov for flere enn de åtte tallerkenene vi hadde igjen av Colonial Blue fra Denby. Det ble ikke lengre solgt i Norge og nå tatt helt ut av produksjon. Dette bildet er hentet fra nettsiden:http://www.denbyreplacements.co.uk/
Dette serviset ble først pakket ned, men står nå i kjøkkenskapet til sønnen.
Helt fram til vi flyttet hit til gården var det nok med Bogstad hvitt som pent middagsservise. Det hadde etterhvert blitt 28 tallerkener. Det har nok sammenheng med at familiene er store og at vi hadde og har plass til å dekke til mange. Jeg har heller aldri forstått hvorfor 12 er et magisk tall når det gjelder kopper eller tallerkner.



I 2003 kjøpte jeg dekketallerkner i glass på BIG. Å bruke dekketallerken sparer mye dukvask, så det anbefales.

Men med stor spisestue og nye middagsvaner økte også behovet for flere tallerkner. Bogstad tallerkene brukes nå stort sett til forrett. Hovedrett serveres på Cousine også fra Porsgrund.

Mitt aller første servise fikk jeg som 14 åring. Mormor lette hver uke etter kopper (som var gjemt på sidene) i Hjemmet, og hun sendte inn kupongen i navnene til alle "damene" i familien. Jeg var den eneste som vant. Rosekopper i Bogstad fra Porsgrund var vel noe jeg aldri trodde jeg ville få brukt, men det har jeg gjort. Og valget ble derfor enkelt da jeg skulle velge middagsservise. Bogstad hvitt ble det. (Bildet til venstre fant jeg her

Vi har to arveserviser også, men inntil vi får et vitrineskap i stua så står de i kjelleren.
Helt til slutt tar jeg med våre hyggelige keramikkrus. De er laget av min manns niese.